Proprietarii de firme anunţă noi scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţurilor este preconizată de comercianţi şi industriaşi chiar dacă puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut dramatic în anul 2010. Doar constructorii şi prestatorii de servicii întrevăd o stabilizare a preţurilor în această iarnă. Comercianţii vor fi cei mai agresivi în rescrierea etichetelor.

Anul pe care îl vom încheia curând a fost cel mai nefast pentru puterea de cumpărare a românilor. În timp ce preţurile au crescut într-un ritm extrem de accelerat (inflaţia s-a apropiat de 8%, cotă nemaiîntâlnită în ultimii doi-trei ani), salariile au scăzut în majoritatea sectoarelor din economie.

Altfel spus, românii au fost nevoiţi să înfrunte scumpiri-record fără ca veniturile lor să crească pe măsura preţurilor - ba, mai rău, salariile au început să scadă. În astfel de condiţii, firesc ar fi fost ca măcar în perioada următoare să se stabilizeze preţurile, dar managerii din comerţ şi cei din industrie nu dau semne că ar avea astfel de intenţii.

Citiţi şi:

Taxa auto va creşte, în anul 2011, cu 50%

Rezultatele unui sondaj, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că 33% din comercianţi şi 11% din industriaşi anunţă noi scumpiri pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011. Doar constructorii şi prestatorii de servicii preconizează că pe facturile lor nu se vor consemna scumpiri în această iarnă.

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru această perioadă o scădere accentuată în construcţii, una moderată în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul şi o relativă stabilitate a activităţii în servicii.

Mai rău decât înainte sau cel mult la fel

În cadrul anchetei INS, managerii din industrie şi cei din construcţii au afirmat că se aşteaptă, pe lângă creşterea preţurilor, şi la o reducere a numărului de salariaţi, dar şi a activităţilor în general.

Doar comercianţii întrevăd că îşi vor menţine numărul de salariaţi, iar prestatorii de servicii anunţă atât menţinerea personalului, cât şi tarifele percepute. În niciunul dintre cele patru sectoare importante ale economiei nu se întrevede creşterea activităţilor sau a numărului de salariaţi, menţinerea acestor indicatori fiind singura veste bună pentru lunile de iarnă.

Venituri mai mici, preţuri mai mari

Statisticile oficiale arată că în ultimele 12 luni salariul mediu net a scăzut cu 2,6%, iar preţurile au crescut cu 7,8%, erodându-se drastic puterea de cumpărare a românilor. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu salarii mai mici decât media naţională, care a ajuns la 1.340 de lei net.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite