Proprietarii de case ţin cu dinţii de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În războiul dintre cerere şi ofertă, pe piaţa imobiliară s-a ajuns la un armistiţiu. Stagnarea preţurilor pare a fi noul cuvânt de ordine. Cele mai recente statistici arată că proprietarii de locuinţe cer aceleaşi preţuri ca la începutul anului. Să fie acesta primul indiciu al stabilizării pieţei imobiliare?

Sloganul revenirii pieţei şi al creşterii preţului locuinţelor este înlocuit de specialiştii de profil cu o nouă teorie. Ei vorbesc în prezent de stabilizarea pieţei, de un punct de echilibru atins pe piaţa rezidenţială. Şi au şi cifre pe care le aduc în sprijinul acestei afirmaţii. „În august, preţul mediu cerut este la aceşi nivel ca la începutul anului, de 1.031 de euro pe metru pătrat util", afirmă Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro, care estimează că până la finele anului oscilaţiile de preţ vor fi moderate. O realitate pe care o confirmă şi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare. „Proprietarii nu mai coboară din preţuri. Acesta este momentul adevărului", ne spune şi Victor Zaharia, manager al agenţiei imobiliare Coldwell Banker Opera. El precizează însă că în continuare marja de negociere rămâne una mare. Se ajunge astfel ca preţurile afişate iniţial de proprietari să sufere corecţii de până la 30% în momentul încheierii unei tranzacţii. De altfel, Zaharia crede că valoarea de piaţă a proprietăţilor rezidenţiale va continua anul acesta tendinţa de „scădere uşoară".

În plus, în luna august se consemnează un fenomen interesant în multe din marile oraşe din ţară. Aparent fără motiv, proprietarii de locuinţe vechi solicită preţuri mai mari pentru imobilele scoase la vânzare decât în urmă cu 30 de zile. Dacă în iulie, un metru pătrat de apartament cu două camere din Capitală era evaluat de vânzători la 1.128 de euro, o lună mai târziu pretenţiile acestora s-au majorat cu 1,2%, până la valoarea medie de 1.140 de euro. Un avans lunar şi mai semnificativ, de 1,6%, se înregistrează în cazul apartamentelor de două camere din Braşov. În oraşul de sub poalele Tâmpei, un metru pătrat are un preţ mediu de strigare de 885 de euro, cu numai 14 euro mai mic faţă începutul lui 2011, potrivit datelor imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, proprietarii de locuinţe de trei camere par să nu fi aflat de criză. Astfel, preţul mediu al unui metru pătrat a avansat în august faţă de luna precedentă cu 0,7%, până la un 979 de euro.

Construim tot mai puţine case

Un alt fapt care dă apă la moară susţinătorilor teoriei stabilizării preţurilor de pe piaţa rezidenţială românească este chiar o statistică oficială. Stocul de locuinţe finalizate în primul semestru al acestui an se ridică la numai 18.674 de unităţi, la nivel naţional, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS), cu aproape 900 de locuinţe mai puţin decât în perioda similară din 2010. Dimensiunea scăderii numărului celor care construiesc este atenuată de faptul că, în mediul rural, mistriile au continuat să lucreze, peste 54% din stocul de locuinţe construite anul acesta fiind localizate în sate şi comune.

Şi interesul pentru construcţii viitoare este în declin. În iulie 2011, s-au eliberat 3.884 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în scădere cu 6,7% faţă de luna anterioară. „Acest indicator statistic îşi va continua trendul descendent şi în anii următori. Piaţa construcţiilor, inclusiv rezidenţiale, se va normaliza abia în următorii trei-patru ani", estima pentru „Adevărul" Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Evoluţia preţului apartamentelor de 2 camere

Oraş           Preţ iulie    Preţ august

Bucureşti       1.128    1.141
Cluj-Napoca    994  982
Braşov           885    899
Timişoara       830    825
Constanţa      944    955

*Notă: preţurile sunt exprimate în euro/mp şi fac referire la apartamentele vechi  Sursa: imobiliare.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite