Proprietarii cu poliţe facultative, scutiţi de asigurarea obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de locuinţe ce deţin poliţe facultative nu mai trebuie să încheie şi asigurare obligatorie, potrivit unui amendament aprobat în Camera Deputaţilor la Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva  cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.

„Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie“, este amendamentul adus de Camera Deputaţilor.

Legea a fost trimisă preşedintelui României, pentru a fi promulgată.

În forma iniţială, legea se aplica tuturor proprietarilor de locuinţe indiferent dacă acestea erau sau nu asigurate individual. Mai exact, proprietarii care deţineau o poliţă facultativă erau obligaţi să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei după expirarea perioadei de valabilitate a acesteia, dacă aceasta are loc după 15 ianuarie 2011. În aceasta categorie intră, cu precădere, românii care şi-au achiziţionat o locuinţă prin credit, contractul încheiat cu banca obligându-l pe acesta să încheie o asigurare.

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva  cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor a intrat în vigoare la 15 iulie 2010. Toţi proprietarii de case au la dispoziţie şase luni pentru încheierea poliţelor, până la 15 ianuarie. În caz contrar, vor fi amendaţi de primari cu sume cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei. În România, sunt înregistraţi aproximativ 8,3 milioane de proprietari, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Poliţele pot fi încheiate la oricare din cei 13 asigurători din componenţa PAID - Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

Preţul poliţei – 10, respectiv 20 de euro

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

Pentru asistaţii sociali, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor.

Despăgubiri de maximum 20.000 de euro

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună.

Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele. Asiguratorii au lansat mai multe oferte şi estimează că vor vinde odată cu poliţele obligatorii şi poliţe facultative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite