Pronostic pentru privatizarea CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se deschid ofertele finale ale OTP Bank şi National Bank of Greece

Executivului.
Comisia de privatizare a Casei de Economii şi Consemnatiuni va deschide astăzi, orele 08.00 a.m., ofertele financiare finale angajante îmbunătăţite ale celor doi ofertanţi rămaşi în cursa pentru privatizarea CEC. "Strategia de privatizare ne dă posibilitatea să decidem", spunea, zilele trecute, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, întrebat fiind dacă statul va vinde CEC la orice preţ. Demnitarul declara că, rezultatul va fi făcut public în aceeaşi zi cu depunerea şi deschiderea ofertelor. Contractul de privatizare a CEC va fi aprobat prin lege, după semnarea documentului între cumpărător şi vânzător.
Preţul va ţine cont de costurile restructurării
Privatizarea CEC a fost mult amânată, pe fondul necesităţii unei reorganizări, care să-i asigure o creştere a cotei de piaţă. "Privatizarea este necesară şi din prisma finalizării restructurării. Personal, cred că statul va accepta, mâine (n.r.- astăzi) una dintre cele două oferte, pentru că vânzarea CEC a fost o decizie politică", consideră Liviu Voinea, director de cercetare în cadrul Grupului de Economie Aplicată. Potrivit acestuia, National Bank of Greece pare mai dezvoltată, atât din punct de vedere al activelor, cât şi în privinţa implicării pe piaţa achiziţiilor bancare. "Asta nu însemană neapărat că va şi câştiga", spune Voinea, fără a face însă vreun comentariu referitor la valoarea CEC-ului. "Cert este însă că numai valoarea bunurilor imobiliare (n.r. sucursalele teritoriale) a crescut foarte mult din momentul lansării la privatizare", a conchis Voinea.
Viitoarele costuri pe care le presupune restructurarea băncii se vor resimţi în preţul oferit de cei doi competitori. "Dacă BCR era la momentul vânzării o maşină de făcut bani, CEC nu este în aceeaşi situaţie. Ea necesită costuri suplimentare, pe care fiecare ofertant le-a luat în calcul, cu siguranţă", consideră Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite