Proiectul gazoductului Nabucco, supus spre ratificarea Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului între Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungară, România şi Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, a informat Administraţia Prezidenţială.

Guvernul a aprobat, pe 9 decembrie, proiectul de lege pentru ratificarea acordului internaţional privind gazoductul Nabucco şi a cerut Parlamentului ratificarea sa în procedură de urgenţă.

Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco a fost semnat pe 13 iulie la Ankara de reprezentanţii celor cinci state participante - Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia.

Documentul are în vedere stabilirea unei baze juridice şi a principiilor care vor duce la concretizarea acestui proiect energetic. Prin semnarea acordului, statele partenere s-au angajat să asigure un mediu propice potenţialilor investitori şi furnizori, precum şi garanţia implementării sale. În conformitate cu acest acord, un corp denumit Comitetul Nabucco a fost stabilit în vederea promovării şi supervizării proiectului.

Gazoductul Nabucco va tranzita România pe o porţiune de 460 de kilometri, din totalul celor aproximativ 3.300, iar ţara noastră, prin Transgaz, va asigura cota de finanţare de aproximativ 417 milioane de euro, parte a companiei la proiect.

Semnarea acordului interguvernamental cu privire la Nabucco este considerat un succes al României, întrucât ţara noastră a insistat să fie menţinut pe lista de proiecte energetice prioritare ale Uniunii Europene. La Consiliul European din martie, s-a decis susţinerea financiară a proiectului cu 200 de milioane de euro.

Prin Nabucco urmează să se transporte spre UE până la 31 miliarde de metri cubi de gaze pe an provenind din Asia Centrală, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei, evitând teritoriul rus. Însă unele din ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia gazoductului rusesc South Stream, şi anume Bulgaria, Austria, Ungaria şi, de curând, Turcia.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite