Proiectul Nabucco determină S&P să retrogradeze Transgaz în categoria „junk"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a scăzut ratingul pentru credite pe termen lung în lei al transportatorului naţional de gaze, Transgaz, în categoria „junk", nerecomandată investitorilor, considerând, printre altele, că proiectul Nabucco generează riscuri pentru nivelul de îndatorare al companiei.

Potrivit unui comunicat al agenţiei, ratingurile Transgaz sunt susţinute de poziţia puternică de monopol a companiei, fluxul de numerar liber de disponibilităţi predictibil din activităţile reglementate de tranzport de gaze naturale şi situaţia financiară solidă.

„Aceste atuuri sunt anulate de riscurile privind schimbarea majoră a reglementărilor la fiecare cinci ani, baza de active învechite şi unele reminiscenţe de economie în tranziţie ale României", se arată în comunicat.

„Deşi nu luăm în calcul în scenariul nostru de bază implicarea Transgaz în construcţia gazoductului Nabucco, considerăm că proiectul generează riscuri pentru nivelul de îndatorare al companiei", se arată în comunicat.

Costurile Nabucco vor fi de 7,9 miliarde de euro, din care contribuţia Transgaz va fi de circa 400 de milioane de euro.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost coborât de la "BBB-" la "BB+", iar cel în valută a fost confirmat la "BB. Ambele ratinguri au perspectivă stabilă.

S&P a retrogradat calificativul similar al României la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbări de metodologie.

Criteriile S&P prevăd revizuirea ratingului de ţară pentru împrumuturi în lei să determine o decizie similară pentru Transgaz, companie de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite