Proiectul legii investiţiilor, în parlament, la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii investiţiilor va fi prezentat Camerei Deputaţilor şi Senatului în toamna acestui an, în a doua sesiune parlamentară, întrucât elaborarea actului legislativ a fost blocată de

Proiectul legii investiţiilor va fi prezentat Camerei Deputaţilor şi Senatului în toamna acestui an, în a doua sesiune parlamentară, întrucât elaborarea actului legislativ a fost blocată de restructurarea guvernului, la începutul lunii aprilie. "Avem o sincopă de o lună, ceea ce înseamnă că, din păcate, legea investiţiilor nu va putea să iasă în sesiunea parlamentară actuală", a declarat, ieri, secretarul de stat pentru comerţ şi IMM-uri, Iuliu Winkler, fost ministru delegat pentru comerţ.

Winkler a fost desemnat, în luna martie, printr-un memorandum aprobat de guvern, să conducă o comisie interministerială care avea ca atribuţie elaborarea proiectului legii investiţiilor în termen de 30 de zile. "Împreună cu ministrul economiei, Varujan Vosganian, ne-am propus în luna martie un calendar şi nişte termene pentru finalizarea proiectului, însă în situaţia actuală nu vor putea fi menţinute, pentru că s-a introdus deja o pauză de trei săptămâni în această activitate", a adăugat Winkler. El a precizat că activitatea comisiei este momentan blocată, ţinând cont că nu se ştie care dintre cele două ministere implicate - Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), respectiv pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale - va coordona elaborarea proiectului. "După ce va fi clar definită de guvern componenţa MEF, ministrul Vosganian şi ministrul Ovidiu Silaghi (pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, n.r.) vor trebui să decidă asupra proiectului legii investiţiilor", a afirmat Winkler.

Noul act intră în dezbatere publică

Secretarul de stat a precizat că, la începutul lunii aprilie, a fost amânată o întâlnire a comisiei, în care proiectul legii investiţiilor putea ajunge la o formă finală, urmând să fie lansat în dezbatere publică. "Am fost în etapa în care mai era necesară o ultimă întâlnire pentru finalizarea proiectului. La începutul lunii aprilie, noi (comisia - n.r.) trebuia să avem o întâlnire, dar nu am mai convocat-o pentru că nu mai aveam calitatea de ministru delegat", a spus Winkler.

El a menţionat că proiectul este aproape finalizat, fiind necesară numai definirea sursei de finanţare pentru acordarea unor facilităţi companiilor care vor realiza investiţii de o valoare mare. Potrivit secretarului de stat pentru comerţ şi IMM-uri, proiectul trebuie să fie menţinut 30 de zile în dezbatere publică, perioadă în care comisia va avea întâlniri cu reprezentanţi ai investitorilor.

"Vom avea o lege a investiţiilor care se adresează în mod nediscriminatoriu tuturor originilor de capital şi de investiţii, dorim să avem un instrument de orientare inclusiv regională în aşa manieră încât să putem obţine şi un efect de reducere a disparităţilor de dezvoltare regională şi de dezvoltare economică a României", a spus Winkler, precizând că legea trebuie să ţină cont de reglementările europene în ceea ce priveşte ajutorul de stat. Secretarul de stat consideră că pentru implementarea legii va fi nevoie de o comisie interministerială, la nivel de secretari de stat sau directori generali, şi de o entitate executivă. "Comisia va avea atribuţia să analizeze şi să decidă asupra investiţiilor, iar entitatea executivă consider că ar putea fi Agenţia Română de Investiţii Străine", a explicat Winkler.

Potrivit acestuia, cea mai mare provocare a legii investiţiilor va fi modul de definire a cooperării între guvern, organele centrale şi autorităţile locale. Printre facilităţile care vor fi putea fi acordate investitorilor, secretarul de stat a enumerat scutirea de taxe şi impozite pe o perioadă de cinci ani, asigurarea utilităţilor şi acordarea unor terenuri pentru realizarea de investiţii.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, la începutul lunii martie, că noua lege va reglementa intervenţia statului pentru sprijinirea investiţiilor de amploare sau în zone defavorizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite