Programul "Rabla" revine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul acestui proiect a convins autorităţile române să repete isprava din 2007, pentru acest an fiind prevăzute 40.000 de maşini Programul de înnoire a parcului auto, demarat oficial

Succesul acestui proiect a convins autorităţile române să repete isprava din 2007, pentru acest an fiind prevăzute 40.000 de maşini

Programul de înnoire a parcului auto, demarat oficial ieri, se va încheia pe 12 decembrie, valoarea primei de casare fiind de 3.000 de lei/autovehicul.

Prima etapă a programului se va desfăşura în perioada 1 iunie-25 septembrie, iar a doua - între 1 octombrie şi 12 decembrie. În program vor intra 40.000 de maşini, după ce în 2007 fuseseră finanţate aproximativ 16.500 de achiziţii. Prima de casare este însă aceeaşi ca şi anul trecut, de 3.000 lei. Suma totală alocată de Ministerul Mediului pentru acest program este 120 milioane de lei.

Primul pas: înscrierea la un furnizor

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau moştenitori ai unui autoturism funcţional, înmatriculat în România, a cărui vechime depăşeşte 12 ani. Pentru a participa la program, un proprietar trebuie, în primul rând, să se înscrie la un producător sau un importator validat, de la care primeşte o notă de acceptare, valabilă 30 de zile.

Cu nota de acceptare, proprietarul va preda maşina veche unui agent economic, autorizat în dezmembrarea de maşini. Acesta trebuie să dea în schimbul maşinii un certificat de distrugere.

Ce acte trebuie să aveţi la dosar

Cu acest act, cetăţeanul îşi va radia din circulaţie autovehiculul. În baza certificatelor de distrugere a autoturismului şi de radiere, proprietarul primeşte o sumă de casare de 3.000 de lei, care va fi virată în contul de trezorerie al producătorului la care solicitantul este înscris pentru cumpărarea unei maşini noi.

Proprietarul trebuie să prezinte producătorului auto copiile legalizate ale cărţii de identitate, certificatului de înmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia şi originalul certificatului de radiere.

Este necesară şi nota de acceptare a producătorului. În cazul în care maşina a făcut obiectul unei moşteniri, dosarul trebuie să cuprindă şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor.

Guvernul analizează propunerea Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) de a creşte de la 30.000 la 100.000 numărul maşinilor scoase din uz prin programul "Rabla".

Executivul a transmis, iniţial, că va creşte numărul de maşini ce pot fi casate în 2008 prin Programul "Rabla" de la 16.500 (anul trecut) la 30.000, iar prima de casare era propusă pentru o majorare de la 3.000 la 4.000 lei. Ulterior, soluţia aleasă a fost mărirea numărului de maşini la 40.000 şi păstrarea primei de casare din 2007, de 3.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite