Programul Camerelor de Muncă dă peste cap activitatea companiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

scurtat cu cel puţin o oră, iar ultima zi a săptămânii a fost rezervată programului de arhivă. "Este inuman ce se întâmplă. Din 25 aprilie, de când programul de lucru cu publicul este

scurtat cu cel puţin o oră, iar ultima zi a săptămânii a fost rezervată programului de arhivă. "Este inuman ce se întâmplă. Din 25 aprilie, de când programul de lucru cu publicul este între orele 8.00-13.00 şi nu până la 14.30, este o nebunie să vii la Camera de Muncă să depui statele, contractele de muncă, lichidările firmelor de care ne ocupăm", ne-au declarat, vizibil nervoşi, câţiva reprezentanţi ai angajatorilor, aflaţi săptămâna trecută pe holurile neîncăpătoare ale ITM Bucureşti, care au preferat să îşi păstreze anonimatul. Nervozitatea acestora s-a transformat curând în irascibilitate în momentul în care au văzut că în faţa lor există cineva cu trei sacoşe de acte pe care urma să le depună. Curat ghinion, pentru că, astfel, "şansele" de a reveni a doua zi în acelaşi aer sufocant sunt din ce în ce mai mari. "Mă ocup de contabilitatea a 40 de firme, astfel că săptămânal trebuie să îndur acest chin. Câteva zile sunt, practic, blocată aici", ne-a declarat o altă persoană aflată în sediul ITM. La ora 13.00, uşile inspectoratului s-au închis, însă majoritatea celor cu care am stat de vorbă nu avuseseră norocul să depună documentele. "Începând de luni dimineaţă trebuie să o luăm de la capăt", îşi spuneau, iritaţi la maximum.

Scurtarea programului - motivată de alte îndatoriri
Totuşi, pentru contabilii din Capitală situaţia nu pare a avea ieşire. Reprezentanţii ITM Bucureşti motivează scurtarea programului prin alte sarcini ce trebuie duse la îndeplinire. "Este adevărat că au scăzut orele de lucru cu publicul, pentru că trebuie să certificăm cărţile de muncă în vederea trimiterii lor la Casa de Pensii pentru scanare", ne-a declarat inspectorul-şef Mihail Grosu Soare. Potrivit acestuia, se încearcă suplimentarea numărului de angajaţi, însă este aproape imposibil, întrucât angajările în sistem sunt blocate. Grosu susţine că hărmălaia zilnică din instituţia aflată sub conducerea sa va fi mult diminuată în momentul în care se va găsi un sediu mai potrivit. "De vină pentru această înghesuială este şi spaţiul foarte mic pe care îl avem la dispoziţie. Încercăm să achiziţionăm un alt sediu, mai spaţios, pentru a reduce şi statul la coadă", a precizat Grosu.

În Bucureşti sunt înscrise 1.200.000 cărţi de muncă
În Bucureşti există circa 140.000 de firme înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar numărul cărţilor de muncă se ridică la nu mai mult de 1.200.000. Documentele contabile trebuie depuse până în ziua de 25 a fiecărei luni, angajatorii care nu respectă acest termen fiind pasibili de amendă cuprinsă între 30.000.000 şi 60.000.000 de lei vechi. În plus, lunar, angajatorii au obligaţia de a plăti un comision de 0,75% din fondul lunar de salarii pentru cărţile de muncă ce se păstrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite