Prognozele românilor le contrazic pe ale străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluatorii din afară întrevăd "aterizări dure", Bucureştiul aşteaptă creşteri După ce analiştii străini au arătat că România ar fi o "zonă de pericol" pentru investitori,

Evaluatorii din afară întrevăd "aterizări dure", Bucureştiul aşteaptă creşteri

După ce analiştii străini au arătat că România ar fi o "zonă de pericol" pentru investitori, Comisia Naţională de Prognoză a lansat ieri o nouă şarjă de estimări optimiste.

Grea e viaţa de investitor în România! Deunăzi ai aflat, din surse internaţionale demne de încredere, că aici e o "zonă de pericol" în pragul incapacităţii de finanţare pentru o datorie externă în continuă creştere şi că partenerii de afaceri sunt printre cei mai rău-platnici din regiune.

Acum, dau năvală ştirile de bine, din surse nu mai puţin credibile, potrivit cărora economia românească a avut o creştere nemaiîntâlnită şi va avea o dinamică superioară pragului de 5% cel puţin în următorii 10-12 ani.

Peste "focul" cifrelor optimiste, care arată că scumpirile şi deficitele se vor tempera, iar salariile vor creşte până dincolo de pragul dublării (potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză), a venit ieri duşul rece al "managerului secolului", Jack Welch. El a declarat, într-un interviu acordat Money Channel, că România nu este cel mai atractiv loc pentru a dezvolta o afacere pentru că nu are un şomaj redus.

"Un investitor în producţia de bunuri de capital nu este încântat de ratele mici ale şomajului, iar România nu este cel mai atractiv loc, din cauza costurilor. Am putea să evităm acest loc dacă e vorba de construcţia de fabrici, l-am putea însă alege dacă vrem să producem bunuri de consum", a concluzionat Welch, considerat cel mai eficient director executiv din lume.

Cine va avea dreptate?

Autorităţile de la Bucureşti

Creşterea economică va fi de peste 5% în fiecare din anii următori
Scumpirile se vor atenua până la o medie de 2% în 2015
Salariile se vor dubla în maximum şapte ani
Leul se va aprecia constant până la adoptarea euro
Deficitul comercial va scădea până sub 10% din PIB

Analiştii agenţiilor străine

Atacurile speculative vor aduce criza mondială mai aproape de România
Au apărut riscuri de neplată a datoriei externe
Nevoia de bani va depăşi posibilităţile de finanţare
Creşterea creditării va provoca şocuri economiei
Leul se va deprecia, afectând economiile celor împrumutaţi în valută

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite