Prognoze tot mai sumbre privind scumpirile în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât oficialii din guvern, cât şi managerii companiilor şi-au revizuit în sus aşteptările referitoare la evoluţia inflaţiei din acest an Ultimul sondaj realizat de statisticieni arată

Atât oficialii din guvern, cât şi managerii companiilor şi-au revizuit în sus aşteptările referitoare la evoluţia inflaţiei din acest an

Ultimul sondaj realizat de statisticieni arată creşteri de cel puţin 20% ale preţurilor, iar estimările guvernamentale sunt mult mai pesimiste decât erau în primăvară.

Industriaşii, comercianţii, constructorii şi prestatorii de servicii chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) preconizează că vor fi afectaţi de creşteri semnificative ale costurilor de producţie şi, în consecinţă, vor creşte preţurile lor de vânzare.

Operatorii din industrie spun că le vor creşte costurile, soldul conjunctural pentru astfel de răspunsuri ajungând la 35% (faţă de 24% în sondajele anterioare). La fel, aproape jumătate (46%) din constructori cred că vor creşte preţurile lucrărilor, în timp ce un sfert (23%) din prestatori spun că tarifele percepute pentru serviciile lor vor fi mai mari.

Cei mai pesimişti din acest punct de vedere sunt comercianţii, 54% din ei anunţând creşteri inevitabile ale preţurilor în perioada imediat următoare. Rezultatele sondajului, anunţate ieri de INS, mai arată că numărul salariaţilor va scădea în industrie şi va creşte în celelalte ramuri, respectiv construcţii, comerţ şi servicii. În rest, previziunile managerilor privind activităţile şi afacerile lor sunt relativ optimiste, pe toată linia.

Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru 2008 este de 6%, iar ţinta băncii centrale plasează indicele preţurilor de consum la 3,8% plus minus un punct procentual.

Doar bancherii sunt optimişti

Economiştii şi analiştii principalelor bănci comerciale, chestionaţi de Mediafax, sunt convinşi că Banca Naţională a României (BNR) va menţine dobânda-cheie la 10% în următoarea şedinţă de politică monetară. Motivul: perspectivele calculate de bancheri indică o revenire a inflaţiei pe un trend descendent în următoarele luni.

"Politica monetară este suficient de restrictivă în acest moment. Este de aşteptat ca inflaţia să coboare după un maxim de 9,4%-9,5% în iulie, iar la sfârşitul anului vedem un nivel de 6,5%.

Oricum o creştere de dobândă la acest moment nu mai influenţează inflaţia din acest an", a declarat şeful Departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Şi economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, opinează că inflaţia din iulie, "pe care noi o aşteptăm la 9,5%", va fi un vârf precedat de o scădere graduală a indicelui preţurilor de consum în a doua parte a anului".

Pe de altă parte, în opinia economistului ING Nicolae Chidesciuc, o nouă majorare a dobânzii-cheie ar putea determina "scăderea cursului spre 3,4 lei/euro în următoarele luni".

Pesimismul cuprinde şi zona euro

În acelaşi context al previziunilor privind evoluţia preţurilor, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a lansat, tot ieri, o proiecţie de inflaţie mult mai pesimistă decât în declaraţiile sale anterioare.

"Inflaţia de la sfârşitul anului va fi în România, probabil, undeva la 6-7%, dar şi ţinta din UE s-a modificat faţă de anul trecut, de la sub 2% la 4-5%", a declarat Vosganian. "Când am stabilit ţinta de 3,8%, UE avea o ţintă de sub 2%. Acum, UE prognozează o inflaţie de 4-5%, iar în România se va plasa probabil la 6-7%", a mai afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite