Prognoza de creştere economică pentru acest an, redusă de la 1,5% la 1,2% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a redus prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară, citat de Mediafax.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB.

În document se arată că unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificării bugetare pe anul 2012 este evoluţia activităţii economice din primele cinci luni ale anului, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară, "ceea ce susţine o creştere a produsului intern brut de circa 1,2% în anul 2012, faţă de 1,8-2,3% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat" şi un produs intern brut în valori nominale de 607,3 miliarde lei faţă de 579.6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial în bugetul de stat.

Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuală, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pentru 2011, de către Institutul Naţional de Satistică.

Guvernul majorează la rectificare cheltuielile de personal prin derogare de la interdicţiile legii

Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern la rectificare, în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, care interzice astfel de operaţiuni cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului.

Cheltuielile de personal vor creşte, conform proiectului de rectificare, cu 648 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar.

Pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice a fost majorat cu 8% la 1 iunie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012, şi va fi din nou majorat cu 7,4% începând cu 1 decembrie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012. Impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul 2012 la 1,52 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

În acelaşi timp, pentru restituirea, în tranşe, a sumelor reţinute pensionarilor, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei, impactul bugetar este estimat la 1,29 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Guvernul susţine că, deşi au fost majorate ca urmare a măsurii de creştere a salariilor din sectorul bugetar, cheltuielile de personal continuă trendul descendent. fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut şi respectând astfel ţinta de 7,2% din PIB stabilită prin lege.

În acelaşi timp însă, Guvernul admite că trebuie să încalce Legea responsabilităţii fiscal-bugetare pentru a majora salariile bugetarilor şi a restitui pensionarilor o parte din constribuţia de sănătate reţinută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite