Profiturile, exportate prin lantul propriu de companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii deja asociaza privatizarile cu scumpirile ce dau o lovitura implacabila asupra nivelului de trai. S-a privatizat Romtelecom, s-au scumpit abonamentele, iar profitul OTE este de 213 milioane

Romanii deja asociaza privatizarile cu scumpirile ce dau o lovitura implacabila asupra nivelului de trai. S-a privatizat Romtelecom, s-au scumpit abonamentele, iar profitul OTE este de 213 milioane euro pe 9 luni 2005. S-a privatizat Petrom, OMV a majorat pretul benzinei de o facuse mai scumpa decat in Austria. Ca atare, si OMV a facut la Petrom un profit de peste 500 milioane de euro in 10 luni. S-au privatizat Distrigaz-Sud si Nord, pretul gazelor s-a dublat din decembrie 2004 pana in decembrie 2005. Iar dupa ce se vor privatiza toate societatile Electrica-Enel, E.ON si CEZ vor cere in mod cert cresterea pretului la energia electrica.
Vom avea multe surprize
Gaz de France-GdF si E.ON Ruhrgaz au prevazut prin contractul semnat cu Ministerul Economiei nu numai cresterea pretului gazelor, ci si introducerea unui abonament-capusa, conform caruia, consumi sau nu consumi gaze, platesti teava pe care o ai in curte sau pe strada. Sub presiunea consumatorilor, abonamentul a fost eliminat in 10 iunie, dar a fost introdus pe sest in pretul gazului. Ideea abonamentului a fost reluata de curand de GdF si Ruhrgaz, iar guvernul Tariceanu le va da ascultare. Scumpirea benzinei, a curentului si a gazelor este pusa nu numai pe seama alinierii la pretul european, dar si pe necesitatea investitiilor. Surse din interiorul companiilor sustin ca investitiile la Petrom, Distrigaz-Sud si Nord, dar si la Electrica Banat si Dobrogea inca nu au fost demarate. "Noii proprietari din energetica nu fac decat sa externalizeze profiturile. Ei au obtinut prin contract o libertate absoluta, fapt ce le permite exportul profitului prin firme de consultanta sau prin lantul companiilor proprii din tarile vecine. Procesul este de-abia la inceput, iar bugetul Romaniei este din ce in ce mai sarac. Aceste privatizari le vor aduce romanilor multe "surprize"", ne-a declarat liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Noii proprietari vin cu propriii furnizori
Mofturile si pretentiile noilor proprietari nu se opresc doar la cresterile de preturi. Ei doresc si modificarea Legii achizitiilor publice, astfel incat aceasta sa-i favorizeze suta la suta. Adica, investitorii strategici sa aiba libertatea de a veni cu propriii furnizori, ocolindu-i legal pe producatorii romani.
Investitorii doresc libertate deplina in achizitionarea, din tarile proprii sau din tarile unde au companii, a tuturor componentelor, pieselor, tevilor sau echipamentelor de care au nevoie in Romania. "OMV nu face investitii in noi sonde, dar construieste cateva benzinarii. Pentru acestea, nu cumpara nimic din Romania. Totul este adus din Ungaria sau Bulgaria. Nici macar cosurile de gunoi din statiile de benzina nu sunt din Romania, ci aduse din Bulgaria", ne-a declarat o sursa din Petrom. Aceasta atitudine a investitorilor straini are un impact major asupra producatorilor interni. Nu degeaba oficialii romani atrag atentia asupra beneficiilor privatizarii care trebuie sa fie resimtite si de consumatorii, dar si de producatorii romani, nu doar de investitorii strategici. "Daca vor importa contoare, aparatura, tevi si conducte, furnizorii romani vor fi redusi la zero", mai declara sursele noastre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite