Profituri tot mai mari ies din moartea firmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

moartea firmelor. An de an, în buzunarele acestora din urmă intră tot mai mulţi bani. Iar viitorul este promiţător, căci integrarea va duce la o creştere spectaculoasă a numărului

moartea firmelor. An de an, în buzunarele acestora din urmă intră tot mai mulţi bani. Iar viitorul este promiţător, căci integrarea va duce la o creştere spectaculoasă a numărului falimentelor.
Zeci de mii de firme româneşti nu sunt pregătite să facă faţă rigorilor europene, ceea ce va duce, în perioada următoare, la o creştere semnificativă a numărului falimentelor, este de părere preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), Arin Octav Stănescu.
Deşi nu poate estima exact numărul firmelor care îşi vor închide porţile după integrare, specialistul prevede o "epurare" masivă a economiei în perioada postintegrare.

Meseria de lichidator, brăţară de aur
Potrivit liderului UNPRL, aproximativ 11.000 de societăţi comerciale româneşti au intrat, anul trecut, în insolvenţă, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 10% faţă de 2004. Dintre acestea, aproximativ 90%, adică 10.000 de firme, au intrat în faliment. "De la acestea au fost recuperate, în 2005, circa 350 milioane de euro, iar practicienii în insolvenţă au încasat 5-6% din această sumă, adică în jur de 18 milioane de euro", a mai precizat preşedintele UNPRL, subliniind că sumele pe care le încasează practicienii pot ajunge şi la câteva sute de mii de euro. O parte din onorarii nu se încasează însă. De la Fondul de Lichidare, spre exemplu, practicienii în insolvenţă ar trebui să încaseze peste două milioane de euro - subiect aflat încă în discuţie şi cu preşedintele ANAF, Sebastian Bodu. Reamintim că Ministerul Finanţelor Publice a cerut lichidarea cu lichidatori judiciari în 38.000 de dosare.

Noua Lege a falimentului, în vigoare din 21 iulie
Pe 21 iulie va intra în vigoare noua Lege a falimentului. Aceasta a fost elaborată la solicitarea fermă a Comisiei Europene şi are, în principal, rolul de a grăbi ieşirea de pe piaţă a firmelor bolnave. "Scurtarea procedurii insolvenţei a fost chestiunea principală avută în vedere. Înainte dura şase luni până la deschiderea procedurii. Cu noua lege vom şti, imediat după introducerea acţiunii, dacă deschidem procedura de faliment sau deschidem procedura generală", a declarat, ieri, preşedintele UNPRL.

Statul, iniţiator de falimente
Fimele mici şi mijlocii deţin pon-derea covârşitoare în ceea ce priveşte numărul falimentelor solicitate de Fisc, în perioada 2004-2006 (vezi şi tabelul alăturat). Statul, prin intermediul ANAF, a cerut falimentul pentru aproximativ 8.000 de firme mici şi mijlocii, în timp ce numai 73 de firme mari s-au aflat în această situaţie ingrată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite