Profitul istoric al Petrom vine de la pompă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul-record de 887 de milioane de euro din 2011 a venit, în principal, din creşterea cotaţiilor ţiţeiului, invocată ca motiv pentru majorările succesive de preţuri ale carburanţilor.

Datele financiar-contabile prezentate ieri de conducerea Petrom arată că în 2011 compania petrolieră a realizat performanţe fără precedent, cu vânzări totale de 22,6 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro) şi un profit net de 3,7 miliarde de lei (887 de milioane de euro). Profitul din 2011 are o creştere de peste 70% faţă de cel realizat în 2010.

De unde au venit aceste performanţe? Pe de-o parte, din creşterea cotaţiilor la ţiţeiul extras, iar de cealaltă parte din scumpirea benzinei, motorinei şi a celorlalte produse finite vândute de-a lungul anului trecut. Alte componente ale bilanţului contabil au avut un aport nesemnificativ la obţinerea acestor performanţe, dar interesant este că „politicile financiar-contabile aplicate la Petrom arată o preocupare extrem de intensă pentru mărirea sumelor, în condiţiile în care valoarea activelor circulante a scăzut cu aproximativ 15%, iar numerarul s-a redus practic la jumătate", potrivit interpretărilor bilanţului realizate pentru „Adevărul" de companiile de analiză financiară.

Un record pe seama şoferilor

Altfel spus, administratorii Petrom au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-şi optimiza cifrele reprezentând profitul, chiar dacă şi condiţiile obiective de piaţă (creşterea preţurilor la ţiţei şi, concomitent, la carburanţi) au fost, oricum, mai mult decât favorabile. Aşa s-a ajuns la un record din punctul de vedere strict contabil al profitului Petrom, dar să nu uităm că pentru şoferi scumpirea benzinei a fost coşmarul anului 2011. Preţul mediu al acestui carburant a crescut continuu, de la 4 lei/litru în ultima parte a anului 2010 la aproape 6 lei/litru în prezent.

3,7 miliarde de lei este profitul net obţinut de Petrom în exerciţiul financiar 2011.

22,6 miliarde de lei este valoarea totală a vânzărilor realizate de Petrom în 2011.

16,4 miliarde de lei a fost capitalizarea bursieră a Petrom la 30 decembrie 2011.

Mariana Gheorghe recunoaşte scumpirile

În comunicatul oficial de prezentare a rezultatelor pe 2011, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, recunoaşte că preţul ţiţeiului a avut o benefică influenţă asupra profiturilor companiei. „Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi al preţurilor favorabile la ţiţei", arată şefa Petrom. După care, ca în fiecare an, subliniază că „ne respectăm angajamentul de a rămâne un pilon de stabilitate şi de a aduce o contribuţie semnificativă la creşterea economică a României"...



Dacă din scumpirea carburanţilor şi a ţiţeiului vor avea de pierdut şoferii şi ceilalţi consumatori, acţionarii Petrom vor avea numai de câştigat. Desigur, şi statul îşi ia partea lui, prin taxe şi impozite (numai pe profit cheltuielile cu impozitul vor fi de aproape 850 de milioane de lei), dar redevenţele nu vor creşte mai devreme de 2014.

"Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale, dar şi al preţurilor favorabile la ţiţei.''
Mariana Gheorghe director general Petrom

O descoperire epocală

OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat ieri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră: un zăcământ de gaze naturale estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi, care echivalează cu până la de trei-şase ori consumul anual al României. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncime de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri. Reprezentanţii celor două companii susţin că este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu.

Câştigul din 2011 acoperă investiţia din 2004

Anul 2011 a însemnat o premieră pentru Petrom nu doar datorită dimensiunii profitului, ci şi prin prisma recuperării banilor investiţi de OMV la cumpărarea pachetului de control al celei mai mari companii petroliere din România.

În momentul privatizării (toamna anului 2004), OMV a achiziţionat o treime din acţiunile Petrom, plătind 669 de milioane de euro. Profiturile anuale obţinute în perioada următoare s-au apropiat mai mult sau mai puţin de această sumă, dar niciodată n-au depăşit-o. În 2011, însă, cu cele 887 de milioane de euro obţinute, plafonul din momentul investiţiei a fost, în sfârşit, depăşit.

Dividende de până la 400 de milioane de euro

Trebuie spus, însă, că profiturile cumulate numai în primii trei ani au ajuns la dublul investiţiei din 2004, iar în cei şapte ani parcurşi de la vânzare profiturile cumulate au depăşit de cinci ori suma alocată iniţial. Profiturile Petrom din perioada 2005-2011, cumulate, însumează 3,5 miliarde de euro, adică de 5,3 ori mai mult decât viramentul din 2004.

Desigur, cea mai mare parte din aceşti bani au fost întorşi în companie prin investiţiile corporale şi financiare realizate de noii administratori. În ultimii ani, repartizarea profiturilor a fost de 40-45% în favoarea acţionarilor (ca dividende), iar restul banilor au fost reinvestiţi. Dacă s-ar păstra această proporţie şi în 2012, acţionarii ar câştiga, în total, 350-400 de milioane de euro numai din dividende, sumă la care s-ar adăuga câştigurile obţinute ca urmare a creşterii cotaţiilor acţiunilor SNP Petrom. Decizia privind acordarea de dividende pe 2011 va fi anunţată la 27 aprilie 2012.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite