Profit în scădere pentru sistemul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul net al sistemului bancar a scăzut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, faţă de 373 de milioane de lei în martie, pe fondul majorării de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale băncilor cu rezultate negative.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, 22 de instituţii de credit au realizat la şase luni un profit însumat de 1,076 miliarde de lei, cu 56% mai mult decât în primele trei luni din 2011. Aproximativ două treimi din profit este concentrat în patru mari bănci. În acelaşi timp, 20 de bănci au raportat pierderi totale de 982 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în primul trimestru.

Pe de altă parte, sistemul bancar a recuperat în iunie terenul pierdut în mai, când datele indicau o pierdere netă cumulată de 56 de milioane de lei. În primele şase luni, provizioanele băncilor au urcat cu 3,4 miliarde lei, de la 23,63 miliarde lei la 27,02 miliarde lei. Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 milioane de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite