Profeţii despre criză ale laureaţilor Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii au prevăzut criza, dar nimeni nu i-a luat în seamă, susţine laureatul Nobel Eric Maskin. Criza datoriilor din zona euro i-a făcut pe cei mai cunoscuţi economişti ai lumii să se întreacă în prognoze privind viitorul monedei unice şi să emită diverse scenarii privind răspândirea crizei şi în Statele Unite.

„Nu cred că euro este în pragul prăbuşirii", „Europa va înregistra un boom economic şi va depăşi SUA", „Criza economică este departe de a se fi terminat" sau „criza din Europa va duce la prăbuşirea economiei" sunt doar câteva dintre teoriile contradictorii emise de economişti şi laureaţi ai Premiului Nobel.

Profeţii pe seama crizei au fost făcute de economişti încă dinainte de izbucnirea ei, dar nimeni nu le-a acordat atenţie, spunea Eric Maskin, câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie din 2007.

Întrebat dacă ne îndreptăm către o nouă recesiune, Peter Diamond, laureat Nobel în 2010, declara în urmă cu două luni că suntem vulnerabili şi că este foarte important să se pună în aplicare politici care ar avea ca efect pe termen lung limitarea creşterii datoriilor.

Datoria Greciei, intuită din 2010

Posibilitatea părăsirii zonei euro de către Grecia li s-a părut laureaţilor Nobel pentru Economie o idee mai puţin bună decât cea a plecării Germaniei. În cadrul unei întâlniri din august dintre 17 premianţi Nobel, economiştii au apreciat că ieşirea din zona euro a unor ţări supraîndatorate nu ar face decât să îngreuneze rambursarea datoriilor denominate în euro. În schimb, o ţară bogată cum este Germania ar avea mai multe şanse să-şi plătească datoriile.

Părerea lor nu a fost însă împărtăşită de laureatul Nobel Paul Krugman (2008), care spunea încă din 2010 că statul elen ar putea fi nevoit să părăsească zona euro din cauza datoriilor. „Nu înţeleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar Internaţional poate funcţiona", se întreba Krugman. El estima că datoria Greciei va continua să crească până în 2015, când va ajunge să reprezinte 150% din PIB. Astăzi, ea a depăşit deja 135%!

Krugman anunţa capcana deflaţiei

Tot anul trecut, Krugman spunea că centrul crizei se află în Spania şi prevedea ani întregi de deflaţie pentru ţara iberică. În ceea ce priveşte riscul declanşării unei noi recesiuni globale, economistul a apreciat că probabilitatea este de 50% şi că atât Statele Unite, cât şi Europa sunt gata să cadă în capcana deflaţionistă.

Cei mai mulţi câştigători ai Premiului Nobel pentru economie cred că măsurile de austeritate nu reprezintă soluţia care ar putea contribui la reluarea creşterii economice, Eric Maskin fiind de părere că ele nu fac decât să înrăutăţească situaţia.

Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice va fi decernat astăzi. Acest premiu a fost instituit în 1968 de Banca Suediei, în memoria lui Alfred Nobel.

"Nu înţeleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar Internaţional poate funcţiona."
Paul Krugman
Laureat Nobel pentru Economie

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite