Profesorii din învăţământul IT din Iaşi şi Timişoara se mută la Siemens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa centrelor de cercetare software, deschise de Siemens în domeniul industriei auto la Iaşi şi Timişoara, a creat pe piaţa IT mari mutaţii. Principalele "victime" ale investiţiilor

Prezenţa centrelor de cercetare software, deschise de Siemens în domeniul industriei auto la Iaşi şi Timişoara, a creat pe piaţa IT mari mutaţii. Principalele "victime" ale investiţiilor făcute de germani în cele două colţuri de ţară sunt universităţile şi liceele importante din cele două oraşe, care au rămas fără profesori la catedrele de informatică. Motivul? Ofertele de muncă mult mai atrăgătoare faţă de ce oferă în momentul de faţă învăţământul românesc.
Prezenţa Siemens VDO Automotive pe piaţa software din Timişoara şi Iaşi a dus la crearea a peste 2.000 noi locuri de muncă în domeniul IT. Atât învăţământul universitar, cât şi cel liceal s-au văzut puse în situaţie de criză în privinţa catedrelor de informatică. şi asta pentru că Siemens Automotive a urmărit să atragă pentru centrele sale de cercetare software în principal cadrele din învăţământ. "În momentul de faţă, la Iaşi, avem o problemă destul de mare. Imediat după ce noul an şcolar a început, atât liceele, cât şi catedra de IT de la Universitate au constatat că nu mai dispun de profesori de specialitate, majoritatea fiind atraşi pe piaţa privată, de Siemens, la noul centru de cercetare sofware", a precizat, pentru Adevărul, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. Potrivit edilului-şef, planurile Siemens VDO Automotive urmăresc realizarea la Iaşi a unor investiţii care vor ajunge la un nivel de peste 20 milioane de euro până în anul 2009. Proiectul companiei germane va urmări angajarea, în decurs de doar doi-trei ani, a peste 500 de oameni în domeniul înaltei tehnologii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Siemens VDO, Alina Bratu, până în acest moment, compania a reuşit să angajeze pentru centrul de cercetare aproximativ 130 de oameni, din care o mare parte au fost atraşi din mediul universitar pentru pregătirea lor.
"Compania Siemens VDO, împreună cu Universitatea Tehnica şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" şi-au unit forţele şi derulează programe comune: practica de vară, lucrări de diplomă cu sprijin din partea companiei, burse private pentru studenţi şi doctoranzi. Intenţia acestor programe este aceea ca toţi cei implicaţi să-şi atingă obiectivele comune", a declarat, pentru Adevărul, Alina Bratu. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, în momentul de faţă, Siemens Automotive a demarat un program care permite propriilor angajaţi să predea la universitate şi în acelaşi timp să lucreze în companie.
Planurile Siemens Automotive în Iaşi urmăresc practic aceeaşi reţetă de dezvoltare aplicată şi la Timişoara, unde, în urmă cu doar câteva zile, a fost deschisă o fabrică de componente IT pentru industria auto.
"Din câte am înţeles, în câţiva ani, Siemens intenţionează să înceapă producţia de software auto şi la Iaşi, ca la Timişoara", a declarat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. După ce câţiva ani buni a activat doar în domeniul de cercetare, compania germană Siemens VDO Automotive a decis să realizeze, la Timişoara, o investiţie de 60 milioane de euro, în următorii cinci ani, într-o fabrică de componente hardware pentru industria auto. Potrivit reprezentanţilor companiei germane, motivele pentru care Timişoara a fost aleasă să fie trecută pe harta concernului a fost că oraşul din sud-vestul ţării este un important centru universitar, care pregăteşte specialişti software, vorbitori de limba engleză. Un alt argument al investiţiilor a fost şi acela că oraşul dispune de aeroport internaţional. "Fabrica este a doua ca mărime din lume dintre cele aflate în portofoliul VDO Automotive şi este de aşteptat o creştere explozivă a numărului de locuri de muncă disponibile în zonă", susţinea, la inaugurarea fabricii, vicepreşedintele grupului Siemens VDO, Klaus Egger.

Siemens are 40.000 de angajaţi în cercetare
După investiţiile făcute la Iaşi şi Timişoara, germanii de la Siemens intenţionează să-şi facă cunoscută prezenţa şi în alte oraşe importante din ţară, cum ar fi Constanţa, Braşov şi Craiova. Cu o prezenţă de peste 100 de ani în România, Siemens este implicată într-o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii. La nivel mondial, germanii investesc în fiecare an peste 5 miliarde de euro în proiecte de cercetare-dezvoltare, domeniu în care lucrează mai mult de 40.000 de angajaţi. Potrivit datelor companiei, anul trecut, concernul a înregistrat în medie 30 de invenţii şi patente în fiecare zi lucrătoare a anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite