Producţia subvenţionată nu are viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energiile „verzi“ trebuie dezvoltate din surse private, independent de fondurile publice.

Autorităţile europene, dar şi cele naţionale din fiecare ţară membră a UE au creat mecanisme prin care investitorii privaţi să fie sprijiniţi în dezvoltarea producţiei de energie din surse regenerabile. Pe de-o parte este oarecum necesar acest sprijin, având în vedere costurile imense de iniţiere a respectivelor unităţi, dar există pericolul ca investitorii beneficiari să rămână legaţi, să devină „dependenţi" de subvenţiile din fonduri publice.

De aceea, dezvoltarea de energii verzi trebuie făcută din surse private, mai ales că în curând statele nu vor mai avea bani pentru subvenţionarea lor. Aceasta ar fi una dintre principalele concluzii desprinse din dezbaterea „Cât este mit şi cât este realitate în ideea că energiile regenerabile reprezintă una dintre cele mai profitabile investiţii în criză", organizată ieri de revista „Forbes".

Nu toate variantele sunt profitabile

Oamenii de afaceri şi reprezentanţii fondurilor de investiţii care au participat la această conferinţă au arătat că, în principiu, energiile verzi fac parte din viitorul planetei, dar nu toate variantele prezintă oportunităţi viabile pentru investiţii. Spre exemplu, energiile eoliene pot fi dezvoltate doar în măsura în care există şi infrastructură pentru transport. În Dobrogea se instalează capacităţi imense de producţie, dar pentru transportul energiei ce va rezulta din acestea nu se investeşte mai nimic. „Ne concentrăm pe producţie, dar ar trebui să fim atenţi şi la partea de transport şi de depozitare a energiei.

Desigur, acum avem mari probleme la depozitarea energiei electrice, iar la transport nu am făcut prea mulţi paşi înainte de la firele lui Edison încoace. Să ne gândim şi la asta dacă vorbim despre energiile viitorului", le-a spus omul de afaceri Dinu Patriciu participanţilor la conferinţă. Pe de altă parte, energia geo­termală poate asigura, la costuri foarte mici, încălzirea oraşelor şi chiar producţia de curent electric. Însă „e o întreagă nebunie să obţii o licenţă de exploatare a resurselor termale, deşi România are un mare potenţial la acest capitol", a arătat omul de afaceri Marius Cristescu. 

De asemenea, biomasa are costuri foate mici de producţie, însă dezvoltarea unor structuri de producţie înseamnă investiţii substanţiale, au mai arătat participanţii. Atenţie, investitori! Reprezentanţii fondurilor de investiţii care deţin plasamente în companiile de energie eoliană şi-au exprimat intenţia de a avea un exit în maximum doi ani din aceste participaţii.

"Ne concentrăm pe producţie, dar ar trebui să fim atenţi şi la partea de transport şi de depozitare a energiei.''
Dinu Patriciu om de afaceri

60% din energia consumată în România este folosită pentru încălzirea clădirilor, deficitul de căldură fiind de 26%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite