Producţia de maşini, cea mai bună afacere industrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijloacele de transport domină topul comenzilor în industrie, iar cifrele de afaceri şi productivitatea muncii din acest domeniu au crescut spectaculos în anul 2007. Statisticile oficiale

Mijloacele de transport domină topul comenzilor în industrie, iar cifrele de afaceri şi productivitatea muncii din acest domeniu au crescut spectaculos în anul 2007.

Statisticile oficiale referitoare la evoluţia industriei româneşti în anul 2007 relevă, la o analiză mai atentă, câteva domenii cu potenţial ridicat în ceea ce priveşte cifra de afaceri, producţia şi comenzile noi.

De departe, se remarcă sectorul confecţiilor metalice, unde cresc susţinut şi vânzările, şi cererea. În cazul mijloacelor de transport, producţia creşte la autoturisme, dar cererea e maximă pentru vehiculele non-rutiere.

De-a lungul anului 2007, afacerile industriaşilor au înregistrat creşteri în aproape toate ramurile, cu foarte puţine excepţii - cel puţin, aşa reiese din buletinele de analiză editate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Însă principalii indicatori - producţia, vânzările şi cererea - departajează net anumite domenii faţă de altele, doar câteva ramuri remarcându-se prin performanţe în toate cla-samentele creşterilor. Prima dintre acestea ar fi cea a confecţiilor metalice, care domină atât în topul cifrelor de afaceri (cu un plus de peste 42%), cât şi al comenzilor noi (+44%).


Materialele de construcţii: vânzări bune, cerere mică


Urmează mijloacele de transport rutiere (în special autoturisme) şi non-rutiere (excavatoare, macarale, buldozere, vagoane etc.), prezente atât în topul creşterii producţiei, cât şi în dinamica volumului de comenzi noi sau a productivităţii muncii.

Şi materialele de construcţii apar cu majorări semnificative, atât în ceea ce priveşte producţia (+14,3%) şi vânzările (+32,5%), cât şi din punctul de vedere al productivităţii muncii din fabricile cu acest profil, în creştere cu 24% - locul al doilea în clasamentul eficienţei. Interesant este însă că, în cazul materialelor de construcţii, comenzile noi - reprezentând cererea curentă şi viitoare - au avut o creştere extrem de timidă, neremarcându-se în Top 10.


Maşinile electrice, pe val


Chiar dacă producţia autohtonă de maşini electrice a avut, în 2007, una dintre cele mai accentuate scăderi (-6,1% - locul al doilea în topul reducerilor), atât cererea, cât şi vânzările cresc susţinut pentru această categorie de produse. Valoarea comenzilor noi a crescut cu aproape 32%, iar cifrele de afaceri - cu aproximativ 29%.


Alte ramuri sunt prezente în vârfurile clasamentelor, dar numai pe anumite categorii. Spre exemplu, industria tutunului este ramura în care s-a înregistrat şi cel mai mare spor al producţiei, cu aproape 30%, dar şi cea mai bună productivitate a muncii, în creştere cu peste 68%. Ţigările nu apar, însă, nici în topul cifrelor de afaceri, nici în clasamentul comenzilor noi.


În tipografii scade producţia, cresc vânzările


Potrivit datelor INS, ramura de edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi întruneşte mai multe extreme. Producţia a scăzut cu aproape 4,5% în 2007 faţă de anul precedent, iar productivitatea muncii s-a redus cu 21,7%, domeniul ocupând astfel locul al treilea, respectiv al doilea în topurile scăderilor. Cu toate acestea, cifrele de afaceri ale tipografiilor au crescut, statistic vorbind, cu peste 22%!


În telecomunicaţii, nu va mai fi ce-a fost


Se pare că, potrivit statisticilor, fabricarea de echipamente pentru radio şi telecomunicaţii a fost o bună afacere în anul 2007, vânzările avansând cu peste 33% faţă de 2006. Însă acest sector se remarcă printr-o previziune sumbră: este singurul domeniu în care valoarea comenzilor noi (reprezentând cererea) este mai mică, toate celelalte ramuri industriale având creşteri mai mult sau mai puţin spectaculoase. Pentru echipamentele radio-telecom, scăderea cererii este de 4,1%.

Deficitele se vor adânci în 2008

Per ansamblu, producţia industrială a României a crescut, în anul 2007, cu 5,4% faţă de anul precedent, în timp ce cererea de produse industriale a crescut de patru ori mai mult, respectiv cu 22,7%. Asta înseamnă, în primul rând, că "golul" dintre producţia autohtonă şi cererea tot mai mare de mărfuri se va umple din importuri, cu tot cortegiul de consecinţe ce urmează de aici.

Având în vedere acest decalaj excesiv dintre producţia autohtonă şi cererea internă, ne putem aştepta la o adâncire a deficitului comercial, prin forţarea creşterii importurilor şi, în acelaşi timp, descurajarea exporturilor. Iar dezechilibrarea balanţei comerciale este principala cauză a adâncirii deficitului de cont curent - fenomen pentru care România a primit cele mai multe note proaste.

143 reprezintă valoarea totală a comenzilor noi în industrie, înregistrată pe parcursul anului 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite