Productia creste, somajul scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna februarie a acestui an, productia industriala a cunoscut o crestere de 5,4 la suta in conditii comparabile din punct de vedere al numarului

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna februarie a acestui an, productia industriala a cunoscut o crestere de 5,4 la suta in conditii comparabile din punct de vedere al numarului zilelor lucratoare. Se constata astfel o dezmortire a acestui indicator care indica in ianuarie o stagnare relativa a industriei romanesti. Pe primele doua luni ale anului, in comparatie cu ceea ce s-a intamplat in aceeasi perioada din 2003, productia industriala este mai mare cu 4,8 la suta. In prima luna din 2004 si cifra de afaceri din domeniul industrial la nivel national a cunoscut o crestere in termeni reali cu 2,9 la suta fata de luna similara din 2003. Productia de energie electrica realizata in primele doua luni din an a insumat 10,5 miliarde kWh, in crestere cu 2,7 la suta fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Cel mai mult s-a produs in termocentrale (70,1 la suta) din productie, cresterea consemnata fata de perioada 1.01-28.02 2003 fiind de 10,3 la suta.
Cresteri mari la comertul cu amanuntul
Ianuarie 2004 a fost o luna buna pentru comercianti, volumul cifrei de afaceri fiind cu 21,3 la suta peste nivelul din ianuarie 2003. Cresteri consistente s-au consemnat atat la vanzarile de marfuri nealimentare (+26,5 la suta), cat si la cele alimentare (+15 la suta). Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in luna ianuarie 2004 a fost mai mare cu 4,2 la suta fata de luna corespunzatoare din 2003, sustinut de cresterea volumului cifrei de afaceri obtinute din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (+7,3 la suta). Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei in ianuarie 2004 a rezultat o cifra de afaceri cu 20,8 la suta mai mare fata de luna similara din anul precedent.
Rata somajului - 7,7 la suta
Potrivit datelor furnizate deAgentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii februarie era de 702 mii persoane. Comparativ cu luna februarie 2003, s-au inregistrat mai putin cu 96 de mii de persoane la ANOFM. Din numarul total al somerilor inregistrati, femeile reprezentau 41,3 la suta. Rata somajului, in raport cu populatia activa totala s-a situat la 7,7 la suta, in scadere fata de februarie 2003, cand aceasta a fost de 8,8 la suta.
Pentru mersul economiei romanesti in 2004, datele pe primul trimestru vor fi edificatoare
Elementul-cheie - evolutia deficitului de cont curent
Evolutia productiei industriale potrivit datelor comunicate de statistica arata o crestere care ar putea sa sustina o dinamica a Produsului Intern Brut de 5 la suta pentru intregul an - considera Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de Finante. Potrivit analistului, ar fi benefic ca aceasta crestere sa fie sustinuta si de un mult asteptat reviriment al economiei Uniunii Europene, catre statele carora sunt orientate in proportie covarsitoare exporturile romanesti. De altfel, Daniel Daianu considera ca de o importanta vitala pentru dinamica PIB este evolutia deficitului de cont curent care a inregistrat un derapaj important in primele doua luni ale anului. "Datele pe primul trimestru vor face lumina si in ceea ce priveste deficitul de cont curent si in privinta inflatiei. Eu cred ca suplimentul de deficit din primele doua luni ale anului 2004 a fost determinat de cheltuielile bugetare foarte mari din noiembrie si decembrie anul trecut. Trebuie vazut daca in martie se va inregistra o evolutie normala. In caz contrar, vor trebui luate o serie de masuri in ceea ce priveste deficitul bugetar, iar scaderea dobanzilor prognozata de Banca Nationala in cea de-a doua jumatate a anului sa nu se mai produca. Astfel de masuri nu pot sa nu aiba un efect asupra dinamicii Produsului Intern Brut", a mai spus Daianu. Autoritatile se afla asadar in expectativa, ca si Fondul Monetar International. "Trebuie vazut daca nu exista un conflict intern intre tinta de crestere economica si cea de inflatie. Eu cred ca si asteptarea FMI este determinata de datele pe primul trimestru. De altfel, sa observam si ca pentru anul 2004 nu avem inca fixata o tinta pentru nivelul deficitului bugetar" - adauga Daniel Daianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite