Producţia de case şi de alimente, tot mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele nu se mai pot scumpi, cu toate că materialele de construcţii şi manopera au preţuri mult mai mari faţă de cele înregistrate anul trecut. În faţa acestei provocări,

Casele nu se mai pot scumpi, cu toate că materialele de construcţii şi manopera au preţuri mult mai mari faţă de cele înregistrate anul trecut.

În faţa acestei provocări, constructorii spun că vor fi obligaţi să renegocieze contractele sau, în caz contrar, riscă falimentul.

Cimentul s-a scumpit cu 30%, oţelul-beton - cu până la 180%, iar munca oamenilor se plăteşte acum la preţuri duble, potrivit estimărilor anunţate ieri de conducerea Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Pe de altă parte, piaţa imobiliară stagnează, astfel că o scumpire a locuinţelor - pe fondul majorării costurilor de construcţie - este exclusă.

În cazul industriei alimentare, atât materia primă, cât şi energia s-au scumpit, aceste elemente de cost fiind aproape aliniate nivelului din UE. În consecinţă, producătorii de alimente vor tinde să scumpească hrana în continuare, însă majorările de preţuri nu vor fi mai mari de 10%.

Preţurile materialelor sunt cu 30% mai mari, manopera e de două ori mai scumpă decât anul trecut, dar casele nu se mai pot scumpi

Patronatele au anunţat ieri creşteri spectaculoase ale costurilor în sectorul de construcţii. Dezvoltatorii spun însă că nu pot scumpi casele, astfel că vor sucomba.

Cimentul s-a scumpit cu 30%, oţelul-beton - cu până la 180%, iar munca oamenilor se plăteşte acum la preţuri duble faţă de anul trecut, potrivit estimărilor anunţate ieri de conducerea Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Toţi aceşti factori au indus o majorare de ansamblu a costurilor de construcţie a caselor cu 30%, susţine directorul general al PSC, Adriana Iftime.

Posibile conflicte cu beneficiarii

"Preţurile la oţel-beton şi ciment nu sunt controlate de nimeni. Avem de-a face cu un monopol şi îşi fac de cap cum vor ei", a subliniat Iftime.

Liderul patronal susţine că evoluţia preţurilor la ciment şi oţel-beton ar putea conduce, printre altele, la falimentul unor firme de construcţii şi abandonarea unor proiecte. Totodată, numărul de procese între beneficiari şi constructori va creşte dacă părţile nu vor renegocia contractele.

<> Iftime a adăugat că, în prezent, costurile de construcţie sunt de minimum 800 de euro/metru pătrat.

Arhitecţii şi specialiştii în calculul devizelor chestionaţi de <> în această chestiune spun că doar casele cu finisaje scumpe pot ajunge la 800 de euro/mp, celelalte nu trec de 500 de euro/mp. Specialiştii recunosc însă că au avut de-a face cu majorări semnificative de costuri pentru construcţia caselor.

Ei precizează, în schimb, că preţul final al caselor nu poate creşte, pentru că s-ar pierde clienţii, <<şi aşa, tot mai puţini>> , astfel că firmele de construcţii vor fi obligate să-şi mai taie din profituri. Iar firmele incapabile să preia şocul acestor scumpiri, care vor încerca să le transfere beneficiarilor majorările de cost, riscă falimentul, ne-au mai spus specialiştii.

Distribuitorii ciment speculează cererea

Holcim România, unul dintre principalii producători, a majorat cu 10-12% preţul cimentului, de la începutul anului. Markus Wirth, directorul general al companiei, a declarat săptămâna trecută că preţul de vânzare al producătorilor nu este acelaşi cu cel practicat în piaţă, în contextul în care unii dealeri exploatează zonele unde cererea este mai ridicată, prin preţuri mai mari.

Piaţa cimentului, dominată de trei dintre cei mai mari producători la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franţa) şi Holcim, ar putea creşte în acest an, în volum, cu 20%, la circa 12 milioane de tone, din care importurile vor reprezenta între 300.000 şi 500.000 de tone.

Vânzările de materiale cresc, piaţa caselor stagnează

Vânzările de oţel-beton, care reprezintă în general între 40 şi 60% din volumul total al unei construcţii, vor urca în acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane de tone, de la 1,31 milioane de tone în 2007, potrivit datelor anunţate la sfârşitul lunii februarie de Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metal.

Preţul mediu la producător al oţelului-beton a fost de 460 - 470 euro pe tonă în 2007, ajungând în luna februarie la 490 euro pe tonă, au declarat atunci reprezentanţii asociaţiei. De cealaltă parte însă, statisticile şi analiştii pieţei imobiliare au remarcat deja că vânzările de locuinţe sunt tot mai rare, iar în unele cazuri au început chiar să scadă.

În asemenea condiţii, la care se va adăuga aplicarea, din octombrie, a noilor norme de creditare impuse de Banca Naţională, e greu de crezut că locuinţele s-ar mai putea scumpi în această toamnă.

Cititi si

Producţia de alimente creşte cu preţuri mai mari de George Bănciulea

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite