Producţia de alimente creşte cu preţuri mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria alimentară înregistra o încetinire a gradului de dezvoltare, de la 9,2% anul trecut la 5,8% în 2008, iar costurile vor fi cu până la 10% mai mari Reprezentanţii producătorilor

Industria alimentară înregistra o încetinire a gradului de dezvoltare, de la 9,2% anul trecut la 5,8% în 2008, iar costurile vor fi cu până la 10% mai mari

Reprezentanţii producătorilor din industria alimentară susţin că aplatizarea creşterii se bazează pe alinierea preţurilor la cele de pe piaţa europeană.

Producţia din industria alimentară va creşte în acest an cu 5,8% şi cu 5,5% în 2009, peste ritmul producţiei industriale totale, însă ritmul va fi inferior celui înregistrat în ultimii doi ani, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Astfel, în 2006 şi 2007, producţia alimentară a crescut cu 15,9% şi, respectiv, cu 9,2%. Producţia industrială va creşte însă cu doar 5,2% în acest an, iar pentru 2009 CNP estimează un salt de 5,1%.

Alinieri succesive la costurile din UE

Comisia a luat în calcul factori precum creşterea aportului intern de materii prime agricole în condiţiile unei producţii agricole normale, continuarea procesului de consolidare a pieţei interne a producătorilor prin intrarea pe piaţă a unor firme străine puternice în sectorul preparatelor din carne, al berii, al uleiurilor comestibile şi al procesării laptelui sau menţinerea interesului investitorilor pentru acest sector.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), ne-a declarat că temperarea creşterii era de aşteptat în condiţiile alinierii costurilor de producţie la cele din Uniunea Europeană.

"În proporţie de aproape 90%, creşterea pieţei din industria alimentară înseamnă majorarea preţurilor", susţine Dragoş Frumosu.

Numai că preţurile autohtone, atât la produsele finite, cât şi la nivelul costurilor de producţie, tind să se stabilizeze după succesive alinieri la cele din Uniunea Europeană. Preşedintele FSIA crede că, în aceste condiţii, firmele nu vor mai opera majorări pentru a nu pierde clienţi.

Cheltuieli mai mari cu energia

Pentru acest an, un impact semnificativ l-ar mai putea avea unele majorări ale costurilor de producţie legat de gaze, energie şi combustibili, dar ponderea în produsul final nu va fi mai mare de 6%. La acestea se mai pot adăuga unele creşteri de preţ la materia primă, dar nici acestea nu vor fi semnificative, de cel mult 5%.

Cât despre eventuale creşteri salariale, Dragoş Frumosu susţine că în aproape toată industria alimentară au fost operate majorări, iar o nouă negociere salarială nu mai este posibilă până în primăvara viitoare.

Deficitul comercial creşte şi la alimente

În ceea ce priveşte evoluţia comerţului exterior, CNP anticipează, pentru 2008 şi 2009, că industria alimentară are capacitatea de a-şi menţine dinamica exporturilor peste cea a exporturilor totale. Creşterea valorică a exporturilor industriei alimentare este estimată la aproape 20% în 2008 şi la 17,5% în anul 2009, în timp ce pentru importuri este prognozat un ritm de creştere de 15,8% în acest an şi de 9,4% anul viitor.

Deficitul comercial din industria alimentară va urca în acest an la 2,16 miliarde de euro, comparativ cu 1,88 miliarde de euro anul trecut, şi la 2,33 miliarde de euro în 2009.

Potrivit CNP, numărul mediu de salariaţi din industria alimentară şi a băuturilor va continua în anii 2008 şi 2009 trendul crescător, cu câte 5.000 de persoane anual, ajungând, anul viitor, la 190.000 de persoane.

Câştigul salarial mediu brut lunar din industria alimentară şi a băuturilor va creşte şi în următorii ani, însă într-un ritm mai moderat, astfel că în acest an este estimat la 1.239 lei, în creştere cu 15,8% faţă de anul 2007, depăşind uşor avansul din industria prelucrătoare, de 15,1%. Anul viitor, câştigul brut din industria alimentară ar urma să urce cu 10,1%, comparativ cu 2008, la 1.364 lei.

Scumpiri în ultimele 12 luni

Ulei comestibil 67,31%
Legume 22,36%
Fructe proaspete 30,16%
Produse de morărit şi panificaţie (12,33%)
Carne de porc 14,76%
Lapte 16,84%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite