Producătorii de lactate, supăraţi din nou pe retaileri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL) consideră că marile lanţuri de magazine fac presiuni pentru a eluda Legea 321, cunoscută sub denumirea de „Codul de bune practici".

Producătorii de lactate susţin că retailerii le cer în continuare discounturi exagerat de mari, pe acre aceştia nu le pot susţine din punct de vedere financiar.

„Pe baza informaţiilor primite de la procesatorii de lapte, APRIL a trimis o scrisoare către Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR),  prin care îşi exprimă indignarea pentru încercările de intimidare a procesatorilor români şi pentru demascarea practicilor ilegale de impunere a unor discounturi suplimentare care nu au niciun fundament economic. Cu aceasta ocazie APRIL a transmis recomandarea făcută membrilor săi, de a refuza să acorde în cadrul aşa-numitelor negocieri, un discount suplimentar sau o valoare mai mare a discountului", se arată într-un comunicat al APRIL.

Totodată, producătorii spun că nu pot să suporte din punct de vedere financiar reduceri de preţ foarte mari, întrucât costurile de producţie au crescu foarte mult în ultimul an.

„Refuzul acordării unor discounturi suplimentare are în sine un demers economic motivat de scăderea veniturilor procesatorilor de lapte ca urmare a creşterii costurilor de producţie(eliminarea subvenţiilor din sectorul de creştere a vacilor de lapte, creşterea accizelor pentru carburanţi, electricitate şi gaze, creşterea costurilor ambalajelor), deprecierea continuă a cursului valutar, precum şi majorarea costurilor creditelor pe care procesatorii le contractează pentru efectuarea de investiţii şi pentru activitatea curentă", afirmă Ioan Dârzu, preşedintele APRIL.    

Hipermarketurile, nemulţumite de Legea comerţului

Marile lanţuri de  retail au găsit deja chichiţe Legii 321/2009, cunoscută şi sub denumirile de „legea comerţului" sau „Codul de bune practici"şi spun că aceasta nu va putea fi aplicată în totalitate. Prima nemulţumire este legată de faptul că legea le impune termene maxime de plată a furnizorilor, ce variază între 12 şi 35 de zile, în funcţie de natura produselor, iar dacă vor ântârzia plata vor trebui să plătească penalităţi. Totodată, retailerii spun că nici ei şi nici producătorii nu ştiu să stabilească preţul de achiziţie. Aşadar, retailerii au depus în Parlament o cerere de amendare a acestui pasaj din lege. „Va trebui să amendăm această lege pentru că altfel vom avea probleme cu toţii. Termenele de plată scurte vor duce la comenzi mai mici şi mai dese, iar asta va genera cheltuieli logistice mult mai mari pentru furnizori", a declarat, recent, Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros.

Potrivit noii legi, comercianţii nu vor mai au dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mic altor comercianţi, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului. Totodată, vor dispărea dispărea taxa de deschidere de magazine, cuprinsă între 1.000 de euro şi 15.000 de euro, precum şi cea solicitată pentru modernizarea acestora, de 1.000 - 5.000 de euro. Nu vor dispărea, însă, taxele de listare a produselor în raft, care pot ajunge chiar şi la 15.000 de euro, în funcţie de fiecare comerciant în parte. Producătorii alimentari susţin, însă, că retailerii vor găsi cu siguranţă alte denumiri ale acestor taxe pentru a putea încasa banii de la furnizori.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite