Producătorii de alimente nu vor taxă pe fast-food
0Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta, respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente aşa numita ,,taxa pe fast-food“ pentru că aceasta ar putea avea efecte economice şi sociale negative, se arată într-un comunicat al patronatului.
„Raţionamentul care se află la baza propunerii acestei taxe este
eronat“, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Motivul? În
plină criză economică, Ministerul Sănătăţii introduce o nouă taxă pe
alimente. „Conform textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii,
toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor
proaspete intră sub incidenţa acestei legi. Taxarea produselor
alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact
negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a
preţurilor‟, se arată într-un comunicat al Romalimente. În opinia
patronatului cei mai afectaţi vor fi persoanele cu venituri medii şi
mici, dar şi categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, introducerea taxei nu
ar trebui să modifice preţul produselor.
O taxă doar anunţată
Reacţia patronatului vine după ce ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a
anunţat la începutul lunii ianuarie că Ministerul Sănătăţii
intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe
modelul taxei pe viciu, banii urmând a fi destinaţi programelor de
sănătate şi de investiţii. „În aceste zile am cerut Comisiei de
nutriţie a Ministerului Sănătăţii să stabilească exact detaliile privind modul de aplicare
a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de
această măsură‟, spunea ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, care a
precizat că proiectul este, deocamdată, în dezbatere, neputând vorbi
despre un cuantum al noii taxe.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara în 7 ianuarie că nu a
discutat cu ministrul Sănătăţii varianta introducerii unei taxe pe
produsele fast-food, pe modelul taxei pe viciu, şi că până în prezent
nu s-au făcut calcule privind această taxă.
20% din locurile de muncă actuale, susţine de industria alimentară
Potrivit patronatului, în prezent, industria alimentară susţine peste
20% din locurile de muncă din România, deoarece fiecare loc de muncă
din această industrie generează în medie alte cinci sau şase locuri de
muncă indirecte.
Producători vor închide afacerile
Dacă această lege va fi aplicată, producătorii vor fi nevoiţi să reducă
producţia sau chiar să închidă o parte din unităţile de producţie.
„Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu înseamnă că
va scădea semnificativ şi consumul, deoarece nu se vor modifica
obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de
provenienţă ale produselor, care nu vor mai fi achiziţionate de pe
piaţa autohtonă‟, afirmă patronatul din industria alimentară.