Producătorii de energie termică solicită majorarea preţului gigacaloriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nerecunoaşterea costurilor reale de producţie a energiei termice pune în dificultate termocentralele. În timp ce costurile de producţie a unei gigacalorii în Bucureşti au fost, în medie, de

Nerecunoaşterea costurilor reale de producţie a energiei termice pune în dificultate termocentralele. În timp ce costurile de producţie a unei gigacalorii în Bucureşti au fost, în medie, de 120 lei în 2006, Electrocentrale Bucureşti nu poate vinde energia termică decât cu 109,7 lei pe gigacalorie către Radet. Diferenţa a însemnat pierderi de
60 de milioane lei pentru producătorul de energie.

ELCEN Bucureşti a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să aprobe o majorare cu 22% a preţului energiei termice furnizate către RADET. "În decursul lunii noiembrie 2006, am solicitat ANRE să aprobe o majorare cu 22% a preţului căldurii furnizate către RADET, de la 109,7 lei la 134,7 lei pe gigacalorie", a declarat directorul comercial al Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti, Irina Duică. Potrivit acesteia, majorarea preţului cu 22% ar acoperi creşterile estimate ale preţului de aprovizionare cu gaze naturale până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, ANRE ar putea lua în calcul doar o majorare cu 10%, ceea ce înseamnă acoperirea costurilor la preţul actual al gazelor, a spus Duică. De altfel, potrivit ANRE, majoritatea termocentralelor au cerut autorităţii să le recunoască preţuri mai mari la producţia de energie termică, în medie cu 8,5 şi 10%, cauza principală fiind scumpirea gazelor naturale în luna noiembrie a anului trecut. "Trebuie să vedem dacă vom accepta creşterea preţului acum, în plină iarnă, sau vom da noile preţuri locale de referinţă undeva în luna mai, luând în calcul şi scumpirea prognozată a gazelor de la 1 aprilie", a declarat, citat de NewsIn, Viorel Alicuş, director în cadrul ANRE.

Radet, dator vândut la Electrocentrale Bucureşti

Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a declarat că analizează cererea remisă de Electrocentrale, urmând să trimită un răspuns în următoarele două zile. "Tot ce vă pot spune este că în acest moment analizăm cererea ELCEN. Care va fi procentul de majorare - 5%, 10% sau 20% - nu ştim acum. Cert este că vom fi de acord cu o majorare a preţului care să poată fi acoperită prin subvenţii, aşa încât preţul la populaţie să rămână neschimbat", a spus Murgeanu.

Preţul energiei termice a rămas neschimbat în Capitală, în toamnă, când preţul naţional de referinţă, de 107,5 lei pe gigacalorie, a fost înlocuit cu preţuri locale de referinţă. Potrivit unei declaraţii de atunci a preşedintelui ANRE, Nicolae Opriş, media costurilor de producţie, transport şi furnizare este de 200 de lei pe gigacalorie, dar Primăria Bucureşti va subvenţiona diferenţa. Bucureştiul acoperă 40% din consumul total de energie termică. Foarte mulţi dintre consumatori sunt pensionari, iar o scumpire a energiei termice ar fi provocat ample nemulţumiri în rândul populaţiei.

Pentru că preţul cu care vinde energia termică furnizorului Radet nu îi acoperă total costurile de producţie - media pe 2006 a fost de 120 lei/gigacalorie - ELCEN va încheia anul 2006 cu pierderi din exploatare. "O să avem pierderi din exploatare, dar per total vom încheia anul cu un "mic profit", din reevaluarea creditelor contractate, pentru că valoarea dolarului a scăzut în 2006, adică facem profit din datorii viitoare", a declarat, pentru Adevărul, Irina Duică, directorul comercial al companiei.

Potrivit acesteia, situaţia companiei este agravată de datoriile restante ale Radet, care se ridică la 604 milioane lei. "Din cauza acestor restanţe la plată ale Radet, care fie nu a încasat facturile de la populaţie sau agenţii economici, fie are pierderi din cauza nerecunoaşterii integrale a costurilor, noi stăm pe credite, purtătoare de dobândă, care vor conduce la creşterea tarifelor la energia termică", a spus Duică. Ultimul credit a fost luat de ELCEN în luna ianuarie a acestui an, în valoare de 495 milioane lei (190 milioane dolari) tocmai pentru a suplini lipsa de lichidităţi.

1,1 miliarde euro, ajutoare de stat pentru sectorul termo

Pentru compensarea pierderilor înregistrate prin introducerea preţurilor locale de referinţă, societăţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice vor beneficia, în intervalul 2007-2009, de ajutoare de stat în valoare totală de 4,2 miliarde lei (1,1 miliarde euro). Din această sumă, 3,1 miliarde lei vor fi acoperiţi de la bugetul de stat şi 1,1 miliarde lei din bugetele locale, sub formă de subvenţie, potrivit Mediafax. Ajutoarele de stat vor putea fi acordate furnizorilor în avans, pentru constituirea stocurilor necesare în sezonul rece şi cheltuielilor de transport aferente. Numărul firmelor beneficiare este estimat la 107 operatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite