Producatorii tin la pret, comerciantii umfla adaosurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricantii si comerciantii din domeniile textile, pielarie, marochinarie si incaltaminte dau lovitura in decembrie. Fabricile scapa de stocuri cu orice pret, iar comerciantii castiga fabulos din

Fabricantii si comerciantii din domeniile textile, pielarie, marochinarie si incaltaminte dau lovitura in decembrie. Fabricile scapa de stocuri cu orice pret, iar comerciantii castiga fabulos din adaosurile de 30-40%. De discounturi de Craciun, obiceiuri traditionale din tarile civilizate, nici nu poate fi vorba in Romania. T otusi, fabricantii isi sfatuiesc clientii sa targuiasca din magazinele fabricilor, care vand cu cel putin 40% mai ieftin decat in marile lanturi si supermarketuri. Dar daca vrei un discount bun, cauta-i pe chinezi.
Ieftiniri, abia dupa Sarbatori
"In magazine, comerciantii fac legea. Noi suntem multumiti daca ni se vinde marfa si nu ramanem cu ea pe stoc pentru 2006", ne-a declarat Mihai Pasculescu, vicepresedintele FEPAIUS. De aceeasi parere este si presedinta Federatiei, Maria Grapini: "In preturi reale, multe produse din industria usoara sunt mai ieftine decat in 2004. Nu ne permitem sa ne amestecam in adaosurile comerciantilor, ne intereseaza doar sa vindem. Sa plece marfa catre client. Comerciantii au mari castiguri, dar acestea sunt barometrul pentru contractele din 2006. Nu vand comerciantii, nu ne dau comenzi. Iar ianuarie si asa este o luna inghetata pentru industria usoara". Cat despre discounturile si ieftinirile de Craciun, Anica Nisioi, directoarea Braiconf Braila, sustine ca acestea nu sunt permise de lege: "Romania are o lege a soldurilor care reglementeaza piata. Conform acesteia, ieftinirile incep imediat din ianuarie". Aurdientiu Popescu, directorul executiv al Patronatului din textile, intreaba pe sleau: "Cum sa ieftinim in cea mai buna luna pentru vanzari?".
Cumperi mai ieftin cu 40% din magazinele fabricii
Fabricantii ii sfatuiesc pe clienti sa caute magazinele care apartin fabricilor. Acestea exista in aproape toate orasele, iar preturile sunt cu 30-40% mai mici. Marile lanturi, de-abia daca acorda un bonus. Si asta daca faci vanzari serioase. "Decembrie este luna in care textilistii, marochinerii si pielarii isi mai reduc din pierderi. Sa nu uitam ca productia a scazut cu 17% in 2005. Discounturi se dau intr-o piata asezata, unde vanzarile sunt ritmice, nu doar de Sarbatori", opineaza Maria Grapini. Totusi, produsele de marca se ieftinesc la sortimentele de lux, dar acestea se adreseaza unui segment exclusivist de piata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite