Producătorii de mobilă caută noi pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

euro, dar şi importatorii, care vând mobilă străină de 250 milioane de euro/an.Supusă permanent provocărilor - scumpirea gazelor şi a energiei -, mobila românească va avea parte, în acest

euro, dar şi importatorii, care vând mobilă străină de 250 milioane de euro/an.
Supusă permanent provocărilor - scumpirea gazelor şi a energiei -, mobila românească va avea parte, în acest an, de încă un şoc - suprataxa de mediu de 1%. În cifre absolute, aceasta înseamnă încasări la bugetul de stat de 180 miliarde de lei pentru 2006. Începând cu 1 ianuarie, mobila s-a scumpit cu 10%, iar după cum susţin producătorii se va mai scumpi cu încă 15%, până la 1 iulie 2006, ca urmare a introducerii suprataxei de mediu.

Inventivitatea şi produsele noi ţin piaţa
Producţia de mobilă nu a stagnat în 2005, când a fost afectată de întărirea leului, şi nu va stagna nici în 2006, când va fi afectată de suprataxa pentru mediu de 1%. Suma de 180 miliarde de lei, pe care cumpărătorii de lemn pe picior vor fi nevoiţi să o plătească la buget, se va regăsi în preţul final al mobilei. "Mobila s-a scumpit cu 10-15%, începând cu 1 ianuarie, şi va continua să crească cu încă 15%, până la 1 iulie", spune Vasile Bădica, liderul Sindicatelor din industria lemnului. Aurel Rizea, preşedintele APMR, confirmă scumpirea: "Nu avem o dată anume pentru scumpire, dar aceasta va avea cu siguranţă loc. Pe piaţa mobilei coexistă două tendinţe: unele fabrici îşi dezvoltă cifra de afaceri, iar altele stau cu greviştii în curte. Mobexpert, Elvila, Moldo Mobila, Alprom Piteşti, Mobex Târgu Mureş sau IMAR Arad îşi diversifică producţia şi caută noi pieţe, iar fabrici precum Samobil Satu Mare nu au plătit salariul angajaţilor încă de la începutul anului, iar Mobilă Militari s-a transformat în terenuri de tenis. De unde această diferenţă? Managementul face diferenţa!", spune liderul Vasile Bădica.
"Succesul vine din inventivitate şi creaţie. Produsele noi au succes în piaţă. Dacă vii cu produs vechi, dar cu preţ "nou", piaţa te respinge", susţine Dan şucu, preşedintele Mobexpert.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite