Producătorii de bunuri lipsesc din topul celor mai valoroase companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Integrarea ar putea aduce o schimbare a clasamentului celor mai puternice firme

În topul celor mai dezvoltate companii din România figurează primele trei instituţii bancare şi companii din sectorul energetic sau de telecomunicaţii. Dar niciuna dintr-un sector producător de bunuri, spre deosebire de situaţia din alte state dezvoltate.
Domeniile de activitate ale celor mai mari companii din ţara noastră arată exact motivul pentru care dezechilibrul dintre exporturi şi importuri se adânceşte. Spre exemplu, primele zece companii din România sunt din domeniul financiar-bancar, sectorul energetic şi cel de telecomunicaţii. În comparaţie cu alte state dezvoltate, structura celor mai dezvoltate companii româneşti este diferită. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, subliniază faptul că printre primele zece companii nu figurează niciuna care să producă bunuri. Spre exemplu, în state precum Germania, Franţa sau Japonia, apar şi firme din industria auto, IT sau cea producătoare de echipamente electrice şi electronice. În schimb, structura domeniilor de activitate ale celor mai mari companii româneşti este aproape similară cu cea din Spania, unde figurează instituţii din sectorul bancar, telecomunicaţii, dar şi o companie de construcţii.
Adrian Vasilescu spune că structura celor mai mari firme din România arată dezavantajul economiei în plan extern. "Nu avem companii care să producă bunurile ce pot fi vândute şi nu importate", subliniază Vasilescu.
De asemenea, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), explică faptul că structura domeniilor de activitate a primelor zece companii reprezintă o fotografie ce surprinde faptul că avem o economie energointensivă, care nu a reuşit să asigure capacităţile de producţie necesare pentru piaţă internă şi externă. Iar această situaţie a condus la majorarea deficitului de cont curent, pentru anul curent, la peste 10% din Produsul Intern Brut. Mai mult, cele mai multe estimări ale analiştilor financiari arată faptul că şi anul viitor dezechilibrul extern se va menţine la un nivel similar. În mod similar, în Spania, estimările oficialilor Fondului Monetar Internaţional arată că deficitul de cont curent se va situa atât în 2006, cât şi în 2007 la peste 8% din Produsul Intern Brut.
Industria auto şi de echipamente electrice câştigă teren
Totuşi, situaţia actuală nu va rămâne stabilă în perioada următoare. Florin Pogonaru explică faptul că domeniile de activitate ale celor mai mari companii se vor schimba. "În momentul de faţă, situaţia arată o dimensiune a economiei româneşti, în care sectorul financiar a cunoscut o dezvoltare rapidă. Dar anumite segmente ale economiei vor veni puternic din urmă", adaugă preşedintele AOAR. Spre exemplu, industria auto din ţara noastră ar putea înregistra o expansiune rapidă în următorii ani. Pe de o parte, Renault a anunţat că va suplimenta capacitatea de producţie din România până la 350.000 unităţi anual, faţă de numai 235.000 autovehicule în momentul de faţă. Pe de altă parte, pentru privatizarea uzinei de la Craiova şi-au anunţat intenţiile de preluare jucători puternici din industria auto internaţională. Dar şi alte domenii cunosc o expansiune rapidă. Spre exemplu, producătorii de echipamente electrice şi electronice au înregistrat, în primele zece luni, o sporire a producţiei cu peste 13%. Iar în structura exporturilor, această ramură figurează cu o pondere ridicată aproape 10% din total.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite