Producătorii autohtoni de cosmetice vor investi mai mult în promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dezvoltat reprezentanţe în ţara noastră. Deşi deţin aproximativ 20% dintr-o piaţă evaluată la 205 milioane de euro, nume precum Gerovital, Farmec, Elmiplant, Gerocossen sau Herbagen nu sunt

dezvoltat reprezentanţe în ţara noastră. Deşi deţin aproximativ 20% dintr-o piaţă evaluată la 205 milioane de euro, nume precum Gerovital, Farmec, Elmiplant, Gerocossen sau Herbagen nu sunt foarte vizibile, din cauză că bugetele pentru publicitate sunt, atunci când nu lipsesc cu desăvârşire, incomparabil mai mici faţă de cele puse la bătaie de multinaţionale.
"Reclama este scumpă, iar firmele autohtone nu sunt foarte bogate. Bugetele lor se duc pe dotări, materii prime şi ambalaje", ne-a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Cosmetice din România, Rosalia Speteanu. Cu toate acestea, "nu există pericolul diminuării cotei de piaţă, iar principalul atu al produselor este prospeţimea, fiind comercializate imediat după încheierea procesului de producţie", spune Speteanu.

Firmele se repliază din mers
În momentul de faţă, producătorii interni fac trecerea de la cercetare la promovarea mai susţinută. "Pentru acest an, dispunem de un buget de publicitate de 5% din cifra de afaceri, respectiv aproximativ un milion de euro", ne-a spus Manuela Crişan, reprezentant al departamentului de marketing al Farmec Cluj-Napoca. În 2005, Geroaslan Cosmetics nu a investit în promovare. În 2006, compania va investi mai întâi în cercetare şi costuri de repoziţionare, urmând să pătrundă şi în reviste glossy, sampling şi promoţii la punctele de vânzare. "Până în 2008, investiţia noastră în marca Gerovital se va ridica la 10 milioane de euro", ne-a precizat Madeleine Florescu, managing director la Geroaslan Cosmetics. şi pentru brandul Elmiplant, anul acesta va fi unul foarte important. Odată cu lansarea noilor formule ale produselor de îngrijirea tenului, promovarea a devenit prioritară. "Marea parte a bugetului a fost alocată unei campanii tv. Există bugete alocate şi pentru presa scrisă, internet, oferte speciale la locul vânzării, participări la expoziţii", ne-a spus Andreea Cremenescu, marketing manager în cadrul Elmiplant.

Vânzările - în creştere
Deşi nu au bugete consistente de publicitate, firmele raportează o creştere constantă a vânzărilor. De exemplu, în ultimii trei ani, cifra de afaceri a Farmec a crescut cu 15-20%, anual, ajungând în 2005 la 59,5 milioane RON ."La acest rezultat au contribuit atât lansările de produse noi, cât şi dezvoltarea unei reţele proprii de distribuţie. Pentru 2006, estimăm o creştere a cifrei de afaceri cu 10%", ne-a declarat Crişan. Pentru Gerovital, 2005 a însemnat o creştere de 59% a cifrei de afaceri faţă de 2004. "În 2006, datorită parteneriatului nou format între Gerovital Cosmetics şi Gemisa Investments, preconizăm că vânzările pe categoria produselor cosmetice sub marca Gerovital se vor tripla", apreciază Madeleine Florescu. şi Elmiplant estimează o creştere a cifrei de afaceri de minimum 35% faţă de 2005.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite