Privatizările din Polonia, doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul polonez intenţionează să obţină 9 miliarde de dolari în acest an din privatizări, pe fondul unei datorii publice de peste 18 miliarde de dolari. Privatizarea mai multor firme poloneze a însemnat, de fapt, ieşirea de sub controlul statului numai pentru a intra în subordinea unei companii deţinutede stat.

Adesea lăudat de investitori, planul Poloniei de a obţine 25 de miliarde de zloţi (nouă miliarde de dolari) prin privatizarea companiilor de utilităţi, a firmelor care asigură transportul public şi chiar a spitalelor a stârnit multe controverse.

Pentru că în urma listării la bursă a unor companii de stat o parte din acţiunile scoase la vânzare au fost cumpărate de companii aflate tot sub control guvernamental, planurile au fost numite de unii analişti „pseudo-privatizări", aceştia estimând că până la o treime din activele vândute s-ar putea întoarce în subordinea statului, potrivit „The Wall Street Journal".

CINE CÂŞTIGĂ

La sfârşitul lunii iunie, Guvernul de la Varşovia a obţinut 1,3 miliarde de dolari din cotarea la bursă a unui pachet de 52% din acţiunile companiei energetice Tauron Polska Energia, al doilea furnizor de utilităţi la nivel naţional. Astfel, preţul unei acţiuni s-a ridicat la 0,57 zloţi, apropiindu-se de valoarea minimă stabilită de oficiali cu o lună înainte.

„Ne aşteptam ca preţul acţiunilor să nu atingă maximul, dar este mult mai mic, făcând oferta mult mai atractivă", a declarat Piotr Lopacik, analist la Erste Bank, citat de Reuters. Cu toate acestea, tranzacţia a atras nemulţumirea analiştilor, deoarece 5% din acţiuni au fost cumpărate de KGHM Polska Miedz, companie minieră şi metalurgică de stat. Astfel, singurul beneficiar al acestor tranzacţii este Trezoreria, care are venituri din privatizări, păstrându-şi în acelaţi timp controlul asupra companiilor, arată Pawel Burzynski, analist la BZ WBK.

„Am discutat deja cu reprezentanţi ai unor firme mari şi i-am încurajat să participe la privatizarea companiilor de stat", a declarat Aleksander Grad, ministrul Trezoreriei Publice. Nici sistemul sanitar nu va fi iertat de privatizare. „Descentralizarea spitalelor va impulsiona investiţiile private în acest sector", a declarat Marek Hok, responsabilul pentru sistemul de sănătate al Voievodatului Pomerania Occidentală. Cu toate acestea, peste jumătate din polonezi se opun acestui plan, potrivit unui studiu realizat de GfK.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite