Privatizarea Romgaz, greu de asumat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, le-a spus trezorierilor din băncile comerciale că privatizarea Romgaz va fi greu de asumat de către partidele politice în contextul dezbaterii publice privind majorarea preţurilor la benzină după privatizarea Petrom, au declarat surse bancare, potrivit Mediafax.

Surse oficiale au declarat că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a decla­rat săptămâna trecută, la Viena, că următorul acord cu România va cuprin­de ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii.

În prezent, există o serie de proiecte de hotărâri de guvern potrivit cărora statul este dispus să scoată pe bursă pachete de acţiuni de 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica.

Pe de altă parte, ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evo­luţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite