Privatizarea îngheaţă salariile în BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicarea contractului de privatizare al BCR aduce mai multă lumină în modul cum se va derula în continuare preluarea de către Erste Bank a BCR, "perla" sistemului bancar, pentru care banca

Publicarea contractului de privatizare al BCR aduce mai multă lumină în modul cum se va derula în continuare preluarea de către Erste Bank a BCR, "perla" sistemului bancar, pentru care banca austriacă s-a angajat să plătească - efectiv - 2,35 miliarde euro. De bani a şi făcut rost, ieri, pe bursa austriacă, printr-o emisiune de acţiuni în urma majorării capitalului social. Erste Bank a câştigat anul trecut licitaţia de preluare a BCR, după ce a oferit 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,8825% din acţiuni - 36,88% deţinuţi de AVAS, şi două pachete de câte 12,5% plus o acţiune deţinute de BERD şi IFC.
Finalizarea preluării BCR se va întinde pe câteva luni bune şi va presupune - intermediar - semnarea unui Contract de prefinalizare, după îndeplinirea mai multor condiţii: semnarea unui contract de escrow, cu deschiderea unui cont în care banii viraţi de cumpărător vor fi ţinuţi până la finalizarea tranzacţiei, obţinerea autorizărilor de la Consiliul Concurenţei, CNVM, organisme similare austriece şi a lipsei unor obiecţii formulate de către BNR.
Prefinalizarea presupune ca în această perioadă să nu apară prejudicii mai mari de 150 de milioane euro în conturile BCR. Ca o condiţie de prefinalizare este şi apariţia în Monitorul Oficial a unui act normativ privind terenurile din proprietatea BCR, pentru care Erste nu va fi obligată să achite alţi bani. La cinci zile după semnarea contractului de prefinalizare, Erste virează banii în contul escrow, unde vor sta până la finalizarea tranzacţiei care ar putea dura alte 4 - 5 luni. Prefinalizarea presupune şi modificarea statutului BCR, într-o AGA specială.
Reducerea depozitelor cu 20% compromite privatizarea
Finalizarea tranzacţiei şi intrarea banilor în contul AVAS presupune o zi care va fi stabilită de părţi după îndeplinirea condiţiilor de finalizare. Nu ştim ziua, dar ştim ora: 10,00. Contractul prevede şi o dată limită de finalizare, 21 iulie, care dacă nu este respectată compromite întregul proces. Condiţiile de finalizare sunt semnarea prefinalizării, depunerea banilor în contul escrow şi să nu se fi produs nici o modificare negativă semnificativă care să nu fi fost remediată. Respectiv iniţierea unei proceduri de faliment sau lichidare judiciară de către BNR, descoperirea unor pierderi de peste 150 milioane euro sau reducerea depozitelor sub plafonul de 15,35 miliarde RON, ceea ce înseamnă o reducere cu 20% a depozitelor de la 30 iunie 2005.
Privatizarea BCR nu protejează salariaţii
Contractul de privatizare a BCR, publicat de AVAS, nu conţine nici o prevedere legată de păstrarea locului de muncă pentru cei 12.000 de salariaţi, însă se obligă să-i şcolarizeze în următorii trei ani. Până la finalizarea privatizării, salariile în bancă nu vor putea creşte cu mai mult de 5%.
BCR, listată la bursă în trei ani
Acţiunile BCR vor fi disponibile pe bursă în trei ani de la finalizarea tranzacţiei, prevede contractul de privatizare, iar listarea se va face pe bursa din Bucureşti. Măsura a fost cerută, explică Bogdan Baltazar, de reprezentanţii SIF-urilor, care deţin 30 la sută din acţiunile BCR, şi care îşi menţin astfel posibilitatea de a ieşI din afacere şi a-şi valorifica - lichid - participaţiile. Participaţia Erste nu poate scădea însă sub 50% plus o acţiune. Pentru listarea la bursă, SIF-urile au renunţat la votul în Adunarea Generală a Acţionarilor, deoarece, conform statutului, deciziile importante din AGA trebuie luate cu o majoritate de cel puţin 75% din voturi.
Numele "BCR", p?strat trei ani
Ca obligaţii postprivatizare, Erste nu poate vinde sau lichida banca trei ani de la data încheierii contractului. Tot pentru trei ani este obligată să menţină numele băncii "BCR", chiar dacă poate modifica sigla sau îşi poate adăuga numele.
Dividendele pe 2005, maximum 50% din profit
Conform contractului, BCR poate distribui dividendele pe 2005 în suma de cel mult 50% din profit. Pentru 2006, deşi până la finalizarea preluării nu se vor plăti dividende, AVAS are dreptul la dividende pe 2006 corespunzător perioadei care va mai trece până la finalizare.
Erste poate rezilia contractul pentru pierderi de 300 milioane euro
Contractul poate fi reziliat unilateral de Erste Bank dacă aceasta descoperă prejudicii de peste 300 milioane euro. Dacă pierderea este între 150 şi 300 de milioane euro AVAS are o lună la dispoziţie să rezolve situaţia.
AVAS are şi el dreptul de a rezilia contractul până la finalizare, dacă cumpărătorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile pe care le are pe parcurs sau dacă apare o modificare negativă semnificativă: scad depozitele, sau apar pierderi de peste 150 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite