Privatizarea industriei de armament nu atrage investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

faze de privatizare. Potrivit directorului direcţiei Producţiei de Apărare din Ministerul Economiei, Aurel Cazacu, în prezent există interes din partea unor companii potenţiali investitori din

faze de privatizare. Potrivit directorului direcţiei Producţiei de Apărare din Ministerul Economiei, Aurel Cazacu, în prezent există interes din partea unor companii potenţiali investitori din Europa, America şi Asia. "Se pregătesc documentele de privatizare pentru Uzina Romaero şi Fabrica de Avioane de la Craiova şi sperăm ca în două luni să apară caietul de sarcini şi pentru aceste societăţi", ne-a declarat Cazacu. Potrivit acestuia, şantierul Naval Mangalia urmează să fie relansat la privatizare în decurs de o lună.
În paralel cu procesul de privatizare se află în desfăşurare activitatea de vânzare a activelor neperformante din toate cele 16 filiale. Cazacu susţine că nu poate fi vorba de o miză sau un interes imobiliar vizavi de aceste active, atâta vreme cât terenurile ce vor fi scoase la licitaţie se află în zone neproductive din acest punct de vedere. "Sigur că ne putem gândi că o uzină poate reprezenta interes imobiliar, însă nimeni nu poate participa la licitaţie, dacă nu dovedeşte că va păstra respectivele capacităţi în structura industriei de apărare", a afirmat Cazacu. În opinia sa, restructurarea companiilor din industria de apărare nu va însemna şi disponibilizări, în condiţiile în care numărul de oameni care lucrează în sistem este deja critic. În ceea ce priveşte producţia, Cazacu este de părere că societăţile, fie ele de stat sau private, vor trebui să producă echipamente care să satisfacă cerinţele instituţiilor statului care fac parte din sistemul naţional de apărare.

Export dublu de arme în 2005
Exportul de arme există, însă el este unul conjunctural. "În ultimii ani s-au produs mutaţii importante în privinţa ameninţărilor la adresa securităţii. Acum, lumea se confruntă cu terorismul transfrontalier, cu pericolul crimei organizate, fapt care face ca cererile de armament şi echipamente clasice să scadă drastic şi atenţia să se orienteze spre produse mai sofisticate, bazate pe componente inteligente. În anul 2005, exporturile s-au dublat faţă de 2004, iar pentru anul în curs apreciem o uşoară creştere faţă de anul trecut, pe spaţii din Africa, Asia, America", ne-a declarat Cazacu. România exportă arme şi în ţări din Europa şi Orientul Mijlociu. Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), Cristian Munteanu, România a exportat în 2004 armament în valoare de 41,85 milioane de dolari, conform Mediafax. "România a exportat produse militare - de la arme de calibru mic, muniţia aferentă până la software şi tehnologie, incluzând aici şi elicoptere, avioane, precum şi componente pentru diferite echipamente în valoare de 37,8 milioane de dolari în 2000, 24,5 milioane dolari în 2001, 43,8 milioane de dolari în 2002, 69,5 milioane de dolari în 2003 şi 41,85 milioane de dolari în 2004", a precizat Munteanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite