Privatizarea din energie trece în grija PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60 de societăţi importante au trecut de la MEC la AVAS

sensibil a fost folosit la maximum de către premierul Călin Popescu Tăriceanu care a aprobat în guvern ordonanţa de urgenţă prin care participaţiile statului la societăţile aflate la Ministerul Economiei sunt preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
La AVAS urmează să fie transferat un număr de aproximativ 60 de societăţi. Cele care ţin de sistemul energetic naţional, în speţă Nuclearelectrica,Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica rămân la MEC. Prin urmare, Autoritatea ar urma să scoată la vânzare o serie de societăţi foarte importante pentru economia românească. Perlele coroanei sunt complexurile energetice - Rovinari, Turceni, Craiova. Printre societăţile pe care AVAS va trebui să le treacă în proprietate privată se numără şi Romaero SA, Avioane Craiova, IAR Braşov, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Daewoo Automobile Craiova, Compania Naţională a Huilei, dar şi o serie de filiale din industria de apărare, aflate în proprietatea Romarm. Mai mult decât atât, o felie importantă din acest portofoliu este reprezentată de cele 17 institute de cercetare, majoritatea aflate în Capitală, şi care pot fi valorificate la maximum în baza terenurilor pe care le au în proprietate.
Controlul OPSPI oferă spaţiu de manevră
Realizarea acestui transfer este o ambiţie mai veche de-a premierului, în condiţiile în care numărul de societăţi rămase de privatizat la nivelul AVAS este mult diminuat. În plus, multe dintre acestea se află în imposibilitatea de a mai atrage vreun investitor strategic, ceea ce micşorează foarte mult aria de activitate a instituţiei, şi, prin urmare, sfera de influenţă a celor aflaţi la cârma acesteia. Trecerea la AVAS a unor societăţi importante pentru economia românească, şi pe care statul ar obţine sume frumuşele prin trecerea lor în proprietate privată, ar da mână liberă reprezentanţilor Partidului Liberal de a-şi implementa punctele de vedere. Matei Păun, analist economic, consideră că mişcarea politică este una destul de importantă. "Este importantă în sensul în care această trecere oferă statului pârghia de a-şi vinde firmele, dar şi să-şi implementeze punctele de vedere. Este practic o administrare a vistieriei statului", a declarat, pentru Adevărul, Matei Păun. Interesul faţă de aceste active este tot atât de mare şi pentru membrii Partidului Democrat, care şi-au retras candidatul pentru funcţia de ministru al economiei, în momentul în care au văzut că portofoliul privatizabil este transferat.
şi personalul OPSPI trece la AVAS
Potrivit actului normativ, la data intrării în vigoare, AVAS se va reorganiza prin comasarea prin absorbţie cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, denumită în continuare OPSPI, instituţie care se desfiinţează. Prin reprezentanţii săi, AVAS va asigura aplicarea strategiei şi a programelor elaborate de MEC privind domeniul industrial, dar şi energetic. La data comasării, AVAS ar urma să preia patrimoniul, arhivele şi documentaţia OPSPI, dar şi personalul aferent acestei instituţii. Nota de fundamentare a ordonanţei a fost semnată de preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, de secretarul de stat din cadrul Cancelariei primului-ministru, Ioan Mircea Plângu, ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu, dar şi de secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Darius Meşca. Singura semnătură care nu apare pe document este cea a ministrului de justiţie, Monica Macovei. După ce PD a precizat ieri că ordonanţa este ilegală din cauza lipsei acordului Ministerului de Justiţie, liberalii au ieşit la contraatac. "Ordonanţa OPSPI e perfect legală, e o decizie politică, şi va fi publicată în Monitorul Oficial chiar fără avizul Ministerului Justiţiei", a precizat Radu Stroe, preşedintele secretariatului general al guvernului. Atribuţiile privind valorificarea creanţelor exercitate, în prezent, de AVAS, ar urma să treacă la instituţiile specializate, în speţă Ministerul Finanţelor Publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite