Privatizarea Petrom, pretul gazelor si al tablei - trei teme discutate cu oamenii de afaceri din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de stat Dan Ioan Popescu a efectuat o vizita de lucru in Sibiu, unde s-a intalnit cu oameni de afaceri din intregul judet. Cu acestia, oficialul guvernamental a avut o serie de discutii

Ministrul de stat Dan Ioan Popescu a efectuat o vizita de lucru in Sibiu, unde s-a intalnit cu oameni de afaceri din intregul judet. Cu acestia, oficialul guvernamental a avut o serie de discutii legate punctuale atat de pretul produselor siderurgice practicate de producatori pe piata interna, in special a tablei produse de Sidex-ISPAT, cat si de pretul gazelor naturale, aflat si el in continua majorare. Ministrul Dan Ioan Popescu a vizitat si parcul industrial, amplasat in vestul Sibiului, unde, in prezent, se construieste in green field o importanta fabrica de rulmenti cu capital strain. Aflandu-se in zona, Dan Ioan Popescu si-a continuat vizita, intalnindu-se si cu directorii de la Romgaz si Transgaz, pentru a discuta detalii legate de dezvoltarea tranzitului si a inmagazinarii gazelor in Romania. Un subiect aparte si la ordinea zilei a fost privatizarea Societatii Nationale a Petrolului Petrom, proces pe care Dan Ioan Popescu il vede finalizat cu succes, in pofida unor dificultati inerente si specifice unui astfel de proiect de anvergura.
Sibiul - in centrul investitorilor straini
In timpul vizitei in Sibiu, ministrul de stat Dan Ioan Popescu a vizitat parcul industrial din vestul orasului, unde se investeste, in green field, intr-o fabrica de rulmenti. "Guvernul s-a implicat in mod deosebit prin sprijinirea investitiilor locale in crearea parcurilor industriale. Inclusiv partea de vest a Sibiului face parte din proiectul de reindustrializare a Romaniei. Parcul industrial din vestul Sibiului il consider o reusita, dar Ministerul Economiei si Comertului acorda o importanta extrem de mare judetului Sibiu si datorita faptului ca aici se afla cele mai puternice societati din zona de gaze. Investitiile realizate de acestea, sub directa coordonare a MEC, in perioada 2001-2003, s-au ridicat la 1.200 miliarde de lei. Iar pana la sfarsitul lui 2004, acestea vor atinge un nivel de 5.400 miliarde lei. Totodata, Sibiul, prin parcurile industriale pe care le-am sprijinit, intra in circuitul de reindustrializare a Romaniei. Avem nevoie de orasul Sibiu in acest proces deoarece judetul Sibiu este, prin traditie, o zona a industriei usoare, in special textile si pielarie, care reprezinta 48% din totalul industriei. In acest context, se simtea nevoia ca in procesul de reindustrializare a economiei romanesti sa putem aduce si o serie de investitori majori din alte domenii de activitate, in special din cel al constructiilor de masini - componente pentru industria de autoturisme. Acest lucru s-a putut rezolva prin parcurile industriale, care, din 2001 si pana in prezent, au atins cifra de 48 la nivelul intregii tari. Parcurile industriale din zona Sibiului vor beneficia, in viitorul apropiat, si de existenta a doua autostrazi, care vor face legatura directa si rapida cu tari din Europa Centrala si de Vest. Calitatea fortei de munca si pozitionarea geografica a orasului vor ajuta Sibiul sa aiba o dezvoltare foarte puternica in viitorul apropiat. Din dinamica orasului se vede clar interesul major pentru investitorii externi". In timpul vizitei in Sibiu, Dan Ioan Popescu s-a intalnit si cu oamenii de afaceri din intregul judet, care i s-au plans in legatura cu doua mari probleme - pretul tablei produse la Sidex si pretul gazelor naturale, aflat in continua crestere. In ceea ce priveste tabla de Sidex, oamenii de afaceri au declarat ca pretul acesteia este cu 40 euro pe tona mai mare in 2004, comparativ cu 2002. Acest pret ii scoate atat din piata interna, cat si din cea a UE. Ministrul de stat Dan Ioan Popescu a promis ca saptamana viitoare, cand va face o vizita de lucru la Galati, va discuta cu patronii de la Sidex, pentru a afla cauza majorarii pretului produselor Sidex.
Proiectul Nabucco - reluat in discutiile cu oficialii turci
Tot la Sibiu, Dan Ioan Popescu a prezentat si rezultatele recentei vizite efectuate in Turcia, unde au fost abordate discutii privind proiectele energetice de mare interes pentru Europa Centrala si de Vest. Este vorba, in primul rand, de proiectul Nabucco, dar si cel al cablului submarin care ar putea face legatura directa intre Turcia-Romania si tarile UCTE. "In Turcia am discutat despre proiectul Nabucco, care face legatura dintre Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria si Austria cu centrul Europei, prin care s-ar utiliza gazele naturale mai ieftine din zona Iranului - care reprezinta 70% din rezervele mondiale de gaze naturale, din zona Egiptului, dar si din zona Turkistanului. Toate aceste zone sunt extrem de deschise pentru a furniza gaze naturale printr-o conducta care sa lege, dupa aceea, Turcia de centrul Europei. Daca proiectul Nabucco s-ar realiza, ar fi prima data cand s-ar schimba fluxul gazelor naturale. In prezent, Europa are nevoie de o alternativa la fluxul gazelor care merg din Federatia Rusa catre Turcia. Proiectul Nabucco urmeaza sa fie finantat de Uniunea Europeana in proportie de 50%. Insist pe ideea ca realizarea unei astfel de conducte ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Europa Centrala si de Vest. Totodata, am discutat cu ministrul turc al energiei, discutie inclusa si in Memorandum, posibilitatea participarii firmelor romanesti la o serie de proiecte majore in hidroenergetica turceasca, dar si a participarii firmelor turcesti, in colaborare cu alte firme din Europa, la o serie de proiecte majore din Romania. Ma refer in special la Rovinari, unde este vorba de o investitie de 600 milioane de dolari, coroborat cu posibilitatea cresterii productiei de energie electrica prin investitii masive in green field in zona miniera. In acelasi Memorandum romano-turc, am inclus si posibilitatea realizarii unui proiect extrem de important, privind exportul de energie electrica din Romania si tarile UCTE. Este vorba de realizarea unui cablu submarin, avand o putere instalata de 600-1.000 MW, traseu care ar insemna reducerea costurilor de transport al energiei electrice catre Turcia si alte zone limitrofe. Acestea sunt proiecte de maxima importanta discutate cu oficialii turci."
Pretul gazelor va creste la 140-150 euro/1.000 mc pana in 2006
Plecand de la premisa ca preturile gazelor naturale si energiei electrice nu sunt stabilite de MEC, ci de autoritatile din domeniu - ANRGN si ANRE, ministrul de stat Dan Ioan Popescu a admis, totusi, o crestere a acestora in viitorul apropiat atat datorita acoperirii costurilor de productie, cat si privatizarii respectivelor utilitati. "Pretul gazelor naturale este stabilit de ANRGN. In cadrul road mape, document public, prezentat de Romania in cadrul UE, este prevazuta o crestere graduala a pretului gazelor, crestere datorata necesitatii acoperirii costurilor de productie. Este prevazut un pret la gura sondei de 80 euro/1.000Nmc, ceea ce inseamna in perspectiva anului 2006 o majorare a pretului la 140-150 euro/1.000 Nmc. Aceste calcule sunt facute permanent de catre ANRGN. Pe de alta parte, in procesul de privatizare a celor doua distributii de gaze - Distrigaz Sud si Nord, la fel ca si in privatizarea din zona distributiei electrice, una din componentele de negociere o reprezinta si marja de profit pe care o are fiecare distributie in parte. Acest lucru, de asemenea, se negociaza, pentru ca sunt cifre oficiale care sunt publicate de catre autoritatile de reglementare, valabile nu numai in Romania, ci in toate tarile din aceasta parte a Europei si, in general, in Europa. In Bulgaria, de exemplu, acest indicator are o valoare de 14,5%, iar la noi se negociaza. Vrem nu vrem, aceste cifre intra in calculul efectiv al recuperarii investitiei. Trebuie foarte bine inteles ca nimeni nu vine cu bani de acasa. Toate sumele necesare pentru achizitionarea diverselor societati sunt luate pe baza de credite. Acestea au anumite dobanzi care trebuie acoperite. Este bine de stiut ca inclusiv cu FMI, Banca Mondiala si UE se negociaza si aceste aspecte. Cu Enel, de exemplu, am negociat peste 300 de puncte, iar, in prezent, inca mai avem de negociat cel putin 60 de pozitii".
Optimism in privinta privatizarii Petrom si a pretului obtinut
Aflat ieri in vizita de lucru la Sibiu, ministrul Dan Ioan Popescu a facut precizari in privinta privatizarii Petrom, infirmand zvonurile conform carora ofertele celor trei companii - Occidental-SUA, MOL-Ungaria si OMV-Austria - au fost incomplete: "Am primit trei oferte care erau contrasemnate de coparticipanti la procesul de privatizare a Petrom. In mod eronat, au fost diverse comentarii conform carora ofertele ar fi fost partiale, de schimb sau total in alta directie decat oferta de privatizare. Anunt ca noi continuam discutiile cu toti competitorii, analiza complexitatii ofertelor fiind de competenta Comisiei de privatizare si a consultantului. Personal, nu-mi permit sa fac nici cea mai mica referire asupra ofertelor, consultantul fiind cel care isi va spune punctul de vedere in urmatoarele trei saptamani. De-abia dupa aceea voi prezenta un punct de vedere oficial. Raman optimist atat asupra procesului de privatizare, cat si asupra pretului pe care il vom obtine din aceasta tranzactie". Dan Ioan Popescu admite posibilitatea ca viitorul actionar majoritar al Petrom sa preia si Oltchim Rm. Valcea, tinand cont ca societatea valceana a fost initial constituita ca o completare a Arpechim Pitesti. Ministrul Economiei si Comertului considera ca este normal ca cele doua capacitati petrochimice de productie sa fie corelate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite