Privatizarea Electrica Muntenia Sud trebuie finalizată până în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi face obiectul unui dosar penal în care sunt cercetaţi mai mulţi oficiali ai statului, vânzarea companiei continuă Oferta statului pentru vânzarea unui pachet de 67,5% din

Deşi face obiectul unui dosar penal în care sunt cercetaţi mai mulţi oficiali ai statului, vânzarea companiei continuă

Oferta statului pentru vânzarea unui pachet de 67,5% din acţiunile companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Muntenia Sud expiră la 17 iulie.

Până atunci, trebuie semnat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni, altfel statul riscă să reia licitaţia pentru privatizarea celei mai valoroase companii de distribuţie a electricităţii şi, implicit, să piardă 820 milioane de euro, cât e oferta financiară depusă de Enel. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), noul acţionar al Electrica Muntenia Sud, a anunţat ieri că a prelungit cu 180 de zile, până la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni ale companiei.

Vânzarea acţiunilor, începută de MEC, continuată de AVAS

Câştigătorul licitaţiei pentru privatizare a fost desemnat grupul italian Enel, în luna iunie 2006. Potrivit ofertei financiare depuse, Enel va plăti 820 milioane de euro, din care circa 400 milioane de euro pentru achiziţia directă a unui pachet de 50% din acţiuni, diferenţa urmând să fie aport de capital până la o participaţie de 67,5%.

Reprezentanţii Enel s-au declarat mulţumiţi de decizia AVAS cu privire la "reluarea" procesului pentru finalizarea privatizării Electrica Muntenia Sud. "Acest demers reprezintă un pas înainte în direcţia cea bună şi ne dă încredere în ceea ce priveşte posibilitatea de a semna contractul de privatizare curând, pentru a finaliza tranzacţia", a declarat Matteo Codazzi, Country Manager Enel pentru România. De altfel, şeful Enel, Fulvio Conti, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în România, pentru a se întâlni cu preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Următorul pas pentru finalizarea procesului de vânzare a pachetului de 67,5% din acţiunile Electrica Muntenia Sud este aprobarea în guvern a contractului de privatizare.

Programată iniţial pentru începutul acestui an, privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasă companie românească de distribuţie a electricităţii, pare a se apropia astfel de final, deşi nu fără "peripeţii".

Fostul adjunct al şefului OPSPI, Dorinel Mucea, este acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al comisiei de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ar fi furnizat informaţii secrete în favoarea câştigătorului licitaţiei, grupul Enel. În acelaşi dosar al privatizărilor strategice a fost ulterior învinuit chiar fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, care ar fi favorizat transmiterea informaţiilor secrete.

Cea mai scumpă distribuţie de electricitate

Suma oferită de Enel reprezintă cel mai mare preţ plătit până acum pentru o distribuţie de electricitate. Statul a vândut anterior Electrica Dobrogea şi Banat, cumpărate tot de Enel, contra sumei de 127,4 milioane de euro, iar grupul ceh CEZ a devenit acţionarul majoritar al Electrica Oltenia, pentru 166,5 milioane de euro.

Potrivit ofertelor angajante, Enel era dispus să plătească 720 milioane de euro, dar a adăugat, în etapa ofertelor îmbunătăţite, cu 100 milioane euro mai mult. Al doilea clasat, Iberdrola (Spania), a oferit iniţial 506 milioane de uro şi, în final, 790 de milioane euro. Pentru privatizarea companiei au mai depus oferte firmele RWE Energy (Germania), CEZ (Cehia) şi Gaz de France.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite