Privatizarea Distrigaz-Sud, dependenta de obtinerea concesiunii pentru 49 de ani a serviciului de distributie a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitatia, organizata de MEC in a doua jumatate a lunii ianuarie

In 18 octombrie 2004, intre Ministerul Economiei si Comertului - OPSPI si Gaz de France se semna contractul de privatizare a societatii Distrigaz-Sud contra sumei de 311 milioane de euro. Prin aceasta privatizare, romanii asteapta management european, dezvoltarea companiei prin noi retele de distributie si investitii in inlocuirea conductelor vechi, dar si tarife corecte. Investitorii, insa, atat francezii - GdF la Distrigaz-Sud, cat si nemtii - Ruhrgaz, prezenti la Distrigaz-Nord, impun conditii delicate inainte de intrarea in proprietate si plata efectiva a pretului stabilit prin contractele de privatizare. Astfel, viitorii proprietari cer concesionarea serviciului public de distributie a gazelor pe o perioada de 49 de ani, precum si acordarea de licente de furnizare si distributie a gazelor pe o perioada de 30 de ani, asa cum prevede legea. Cum situatia pare sa fie sensibila, i-am solicitat o scurta informare asupra stadiului procesului de privatizare a societatii chiar directorului general al Distrigaz-Sud, Liviu Duinea.
O metodologie europeana de stabilire a tarifelor de distributie
- Domnule director, in ce stare se afla procesul de privatizare a Distrigaz-Sud?
- Prin Legea nr. 563/9.12.2004 s-a aprobat contractul de privatizare a Distrigaz-Sud, incheiat pe 18.10.2004 intre Ministerul Economiei si Comertului si GdF International, in calitate de cumparator, si Gaz de France, in calitate de ofertant si garant. Contractul avea ca obiect vanzarea-cumpararea unui numar de actiuni reprezentand 30% din capitalul social al Distrigaz-Sud si majorarea acestuia cu un numar de actiuni care sa-i permita cumparatorului sa detina, dupa subscriere, 51% din capitalul social al companiei. In prezent, se parcurg etapele de prefinalizare si finalizare prevazute in contractul de privatizare, astfel ca transferarea catre Gaz de France a dreptului de proprietate asupra actiunilor Distrigaz-Sud va putea avea loc numai dupa indeplinirea acestora.
- Care sunt etapele care mai trebuie parcurse?
- In primul rand, este vorba de obtinerea concesiunii pe o perioada de 49 de ani a serviciului de distributie in zona de operare a Distrigaz-Sud. Licitatia, care va fi organizata de MEC prin Comisia pentru activitatea de concesionare in domeniul distributiei energiei electrice si gazelor naturale, va avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie 2005. Apoi, este vorba si de obtinerea licentelor de furnizare-distributie si a autorizatiilor de functionare ale obiectivelor de distributie, dar si de stabilirea tarifelor de distributie optime, dupa noua metodologie emisa de ANRGN in concordanta cu normele europene.
- Concret, care este prezenta GdF la Distrigaz-Sud si care este maniera de lucru?
- Imediat dupa semnarea Contractului, Gaz de France a delegat trei observatori care participa la sedintele Consiliului de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor ale Distrigaz-Sud. Specialistii societatii furnizeaza datele solicitate de investitor pe domeniile specifice de activitate - comercial, financiar, dezvoltare, exploatare, lucrand impreuna cu echipele desemnate de partea franceza la stabilirea si implementarea programelor prioritare.
Dupa privatizare - 183 milioane euro investiti in dezvoltare
Anul 2005 va fi o perioada complexa pentru compania Distrigaz-Sud. Pe langa privatizarea care trebuie incheiata, societatea va continua sa parcurga propriile etape de investitii, inlocuind inca 250 km de conducte si retele de distributie uzate din otel cu conducte din polietilena. Va continua sa asigure securizarea alimentarii cu gaze a tuturor consumatorilor si va dezvolta sistemul de distributie existent. Un punct important in activitatea Distrigaz-Sud in 2005 il va constitui fundamentarea tarifului de distributie a gazelor, pentru care, incepand din trimestrul doi, ANRGN va aplica o noua metodologie de tarifare. De asemenea, Distrigaz-Sud intentioneaza sa infiinteze noi sisteme de distributie a gazelor, dar sa si implementeze sisteme informatice moderne, integrate, de gestionare a bazei de date. Tot in 2005, Distrigaz-Sud are in vedere o politica coerenta de modernizare a serviciului de distributie a gazelor, cu respectarea conditiilor de protectie a mediului. Societatea are sistemele de Management al Calitatii si al Mediului certificate inca din anul 2004, avand ca referinta SR EN ISO 9001 si, respectiv, 14001, prin care se urmareste imbunatatirea continua a acestor sisteme in vederea conformarii cu acquis-ul comunitar.
In legatura cu aceste intentii de dezvoltare, directorul general al Distrigaz-Sud, Liviu Duinea, ne-a declarat: "Avem convingerea ca, din banii rezultati din privatizare, circa 183 milioane euro vor putea fi folositi eficient pentru modernizarea si dezvoltarea societatii, astfel incat aceasta sa-si mentina o pozitie de lider printre companiile de distributie a gazelor naturale din Romania, chiar in conditiile liberalizarii totale, pana in anul 2007, a pietei gazelor naturale".
Consumatorii - catre un milion
Mentionam ca investitiile din 2002 au fost de 13 milioane de dolari de la Banca Mondiala si 492 miliarde lei din resurse proprii. Au fost inlocuite atunci 475 km de retea. In 2003, Distrigaz-Sud a investit in aparatura de reglare, fapt pentru care pierderile s-au redus pana la aproape de 0,37%. Sumele investite in 2003 se apropie de cele din 2002, dar cele din 2004 au depasit 1.634 miliarde lei din surse proprii. Acestor fonduri li se adauga inca 22 milioane de euro din credite externe, prin care compania a inlocuit inca 240 km de conducte. Concomitent, Distrigaz-Sud a dezvoltat si reteaua de distributie catre consumatorii finali cu circa 200 km de teava. Implicit, a crescut si numarul de consumatori. Compania este extrem de dinamica, numarul de consumatori apropiindu-se de 950.000, din care 890.000 sunt consumatori casnici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite