Privatizarea CEC - privita cu ochi buni de bancheri si analisti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa scandalul recent izbuncit in jurul ordonantei prin care Guvernul dadea derogare de la Legea bancara pentru ca CEC sa poata credita Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Compania Nationala de

Dupa scandalul recent izbuncit in jurul ordonantei prin care Guvernul dadea derogare de la Legea bancara pentru ca CEC sa poata credita Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Compania Nationala de Investitii (CNI) cu 6.500 de miliarde lei, privatizarea CEC a fost readusa in discutie. Insusi guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, nu s-a sfiit sa pledeze deschis pentru privatizarea CEC. Asa se face ca, desi vanzarea CEC era plasata undeva pe agenda anului 2005 - mai mult ca o posibilitate decat ca o certitudine -, acum este solicitata cu insistenta de organismele financiare internationale. FMI a cerut, iar Cabinetul Adrian Nastase a promis, stabilirea calendarului privatizarii CEC pana la mijlocul lunii aprilie 2004. Intentia Guvernului de a privatiza CEC a readus la suprafata una dintre dilemele legate de acest subiect: este sau nu este bine ca statul sa nu mai detina nici o banca orientata spre retail? Pana nu de mult "banca de la colt" a romanului, CEC este astazi singura banca comerciala ramasa in intregime in mainile statului si la care depozitele populatiei se bucura de garantia suta la suta a statului. In acest context, am solicitat cateva opinii bancherilor si analistilor despre privatizarea CEC si despre efectele acesteia pentru sistemul bancar.
Bogdan Baltazar, presedintele BRD-SocGen:
"Sper ca privatizarea se va face transparent"
Odiseea privatizarii CEC ilustreaza perfect faptul ca nu avem o politica economica coerenta. Aceasta privatizare ne-a tot fost ceruta dogmatic de FMI si Banca Mondiala, ignorandu-se ca in multe tari occidentale exista case de economii nationale si/sau locale - "banci ale omului simplu" - cu garantia statului, dar cu o paleta redusa de plasamente care sa nu le puna in concurenta neloiala cu bancile comerciale. Or, noi, pe de-o parte, am taraganat privatizarea, iar pe de alta, am aprobat largirea paletei de plasamente permise CEC, dintre care ultima tentativa - uriasa creditare a ANL si CNI. Incalcarea flagranta a Legii bancare si a Legii concurentei au pus capac acestei pozitii duplicitare a CEC. Nu cred ca se mai poate reveni la ce era CEC odata - "banca saracului". Sper, insa, ca privatizarea se va face cinstit si transparent, cu ridicarea cat mai grabnica a garantiei statului pentru depozite si intrarea CEC in randul celorlalte banci.
Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania:
"Este un pas care putea fi facut mai de mult"
Privatizarea CEC este benefica, aceasta fiind una dintre cele mai vechi institutii din Romania. Este, insa, un pas care putea fi facut mai de mult. Daca facem comparatie cu bancile similare din tarile vecine (Cehia, Ungaria), care au devenit de mult niste adevarate banci comerciale si au o pondere importanta in sistemele bancare respective, CEC, din cauza pastrarii anumitor privilegii (a garantiei explicite a statului), nu a avut presiunea necesara unei transformari pe masura pietei. Acesta este si motivul pentru care, in permanenta, de 14 ani, ponderea CEC in sistemul bancar romanesc scade continuu, iar cresterile anuale de active sunt aproape chiar mai mici decat nivelul inflatiei.
Marinel Burduja, vicepresedintele Raiffeisen Bank:
"Pentru comunitatea bancara din Romania, privatizarea CEC va fi un mare castig"
In situatia in care am inchide ochii si am visa o noua experienta Raiffeisen in Romania, CEC probabil ca ar fi o a doua istorie de succes, pentru ca structura pe care o ofera CEC are nevoie de un management performant, de un investitor strategic si de un nou viitor. Pentru comunitatea bancara din Romania, privatizarea CEC va fi un mare castig. Privatizarea CEC face parte dintr-un program general de asanare a structurilor bancare. Cred ca sistemul bancar dintr-o economie reala este un catalizator de valori economice si de performanta financiara si cred ca hotararea autoritatilor romane de a privatiza CEC se circumscrie intentiei generale de aderare la structurile europene.
Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru al Finantelor:
"Privatizarea se justifica daca aduce la CEC un management mai performant"
De principiu, cred ca prezenta capitalului autohton este dezirabila in sistemul financiar-bancar al unei tari, avand in vedere ca, atunci cand acest capital are un comportament responsabil, poate sa reduca din vulnerabilitatea sistemului economic atunci cand acesta se confrunta cu socuri economice. Exista insa doua argumente care pledeaza in favoarea unei flexibilizari a acestei pozitii. Una priveste dorinta noastra de a intra in UE, care, intre altele, prevede o piata unica a serviciilor bancare si financiare - ceea ce n-are cum sa nu conduca in timp la aparitia unor grupuri cu profil european. Al doilea argument este legat de faptul ca noi am avut comportamente ale jucatorilor nationali si ale statului, care, adesea, prin ceea ce a facut, nu si-a protejat interesele. Acest fapt a impus privatizarea masiva in industria bancara. Daca CEC, prin privatizare, va deveni o entitate cu un management mai performant, capabil sa faca fata concurentei, privatizarea se justifica.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite