Privatizarea BCR a lăsat SIF-urile în ofsaid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După achiziţia pachetului de 61,88% din Banca Comercială Română, Erste Bank poate să majoreze capitalul băncii sau poate să listeze BCR la Bursa de Valori. Niciuna dintre cele două variante

După achiziţia pachetului de 61,88% din Banca Comercială Română, Erste Bank poate să majoreze capitalul băncii sau poate să listeze BCR la Bursa de Valori. Niciuna dintre cele două variante nu va aduce beneficii celor cinci societăţi de investiţii financiare - care deţin, împreună, 30,12% din acţiunile BCR - şi, prin urmare, nici milioanelor de acţionari ai SIF. Majorarea de capital, dacă va fi operată de Erste, va obliga SIF-urile să aloce fonduri greu de găsit pentru a-şi menţine cota (6,12% SIF Oltenia şi câte 6% fiecare dintre celelalte), iar, în cazul listării la Bursă, dividendele nu vor fi semnificativ mai mari decât sumele modice cu care SIF-urile îşi "răsplătesc" de ani de zile acţionarii.
Majorarea de capital, cea mai neagră perspectivă
În cazul majorării de capital, şi dacă BCR va rămâne societate închisă din punct de vedere bursier (nu va fi listată), SIF-urile vor fi nevoite să participe la majorare sau, în caz contrar, să piardă din cota deţinută acum. În plus, în cazul unei oferte de preluare, preţul va fi cel stabilit de ofertant, respectiv Erste, nu cel dorit de deţinători. "Spre exemplu, dacă Erste vine la majorare cu un miliard de euro, de unde vor scoate SIF-urile jumătate de miliard pentru a ţine pasul cu acţionarul majoritar? Iar dacă Erste va dori să preia pachetele celorlalţi acţionari, va putea impune un preţ propriu. BCR nefiind cotată la Bursă, acţiunile nu se pot tranzacţiona decât între actualii acţionari", ne-au explicat experţii pieţei de capital. Ei amintesc, totodată, că a existat - la nivelul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare - chiar intenţia ca SIF-urilor să li se interzică deţinerea a mai mult de 20% din acţiunile unor societăţi necotate, categorie din care, deocamdată, face parte şi BCR.
Dividendele nu vor creşte semnificativ
În prezent, din totalul activelor SIF-urilor, 23-25% reprezintă deţinerile la BCR, iar prin cotarea Băncii Comerciale Române la Bursa de Valori (opţiune recent exprimată de conducerea Erste Bank), această participaţie ar putea ajunge, potrivit estimărilor brokerilor, la 55-60%.
Situaţia nu-i încălzeşte cu nimic, însă, pe cei aproape nouă milioane de acţionari ai SIF-urilor. După ce, în ultimii ani, cei mai mulţi dintre ei nu şi-au ridicat dividendele pentru că deplasarea până la locul încasării ar fi fost mai scumpă decât suma astfel câştigată, acum nimeni nu se aşteaptă la dividende mult mai valoroase pe 2005. Rezultă că emulaţia produsă, zilele trecute, pe marginea pachetelor deţinute de SIF-uri la BCR a fost o alarmă falsă. Sau, cel mult, o "psihoză" întreţinută artificial pentru a mai umfla preţul acţiunilor SIF, în folosul adevăraţilor speculatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite