Privatizare pe bucăţi la Tractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mahindra&Mahindra este interesată doar de sectorul de montaj

Societatea Tractorul Braşov va fi privatizată pe module, după ce singurul investitor existent la masa negocierilor - Mahindra&Mahindra - s-a arătat interesat doar de preluarea sectorului de montaj tractoare, circa 80 ha, din suprafaţa totală de 120 ha, în detrimentul forjei şi al sectoarelor calde.
Potrivit preşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, privatizarea unui sistem integrat - aşa cum este Tractorul în prezent - nu este un obiectiv viabil pe termen lung. "Nu mai produce nimeni până la ultimul şurub într-o singură fabrică, ci sunt subansamble care se pun pe o linie de montaj", a precizat Orăşanu.

SCR, Atlassib şi Interagro, interesate de active
Deşi nu au de-a face cu domeniul de activitate al fabricii braşovene, societăţi precum Serviciile Comerciale Române, Atlassib (companie deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea), dar şi Interagro (aflată în proprietatea lui Ioan Niculae) au trimis scrisori de interes în vederea achiziţionării de active. "De sectoarele calde s-a arătat interesat şi un investitor care furnizează subansamble pentru Dacia-Renault", a precizat Orăşanu, refuzând să facă nominalizări. Investitorii care vor putea participa la cumpărarea de active trebuie însă să dovedească experienţă în producerea de tractoare, Orăşanu subliniind că nu va înstrăina activele fără să aibă siguranţa că acestea nu vor fi folosite ca obiective imobiliare. "Nu dorim afaceri imobiliare la Tractorul. Nu voi cânta în strună rechinilor imobiliari care roiesc în jurul fabricii", a menţionat preşedintele AVAS.

Salariaţii pot opta pentru disponibilizare
Producţia pe platforma braşoveană urmează să continue circa 2-3 săptămâni, interval în care vor fi finalizate cele 700 de tractoare aflate pe flux. În paralel, angajaţii întreprinderii vor putea să opteze pentru disponibilizare, variantă în care vor beneficia de plăţi compensatorii, echivalentul a 24 de salarii medii nete ( n.r. - un salariu mediu = 700 RON). "În toate discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Mahindra&Mahindra pe marginea numărului de personal, s-a vorbit de un număr de circa 1.000 de salariaţi, şi nu 2.190 câţi avea societatea la 31 iulie a.c.", a mai declarat Orăşanu. În cazul în care unul dintre creditorii societăţii solicită introducerea procedurii de faliment, se suspendă contractele individuale de muncă, situaţie în care salariaţii nu vor mai avea parte decât de ajutor de şomaj.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite