Principalele modificări ale sistemului fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce companiile vor putea importa din afara UE fără a plăti TVA, deconturile vor deveni obligatorii şi pentru achiziţiile intracomunitare

ale Codului Fiscal.
Scutiri de la plata impozitului pe dividende
Astfel, firmele româneşti pot "scăpa" de la plata impozitului pe dividende, dacă acestea sunt primite de la filialele sale situate într-un stat membru. Societatea autohtonă trebuie însă să figureze în România ca plătitor de impozit pe profit şi să deţină la data înregistrării venitului din dividende, de cel puţin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate în Uniunea Europeană. Sunt totodată neimpozabile şi dividendele primite de firmele româneşti, prin intermediul sediilor sale permanente, aflate într-un stat membru.
Importuri fără TVA
Din acest an, firmele înregistrate ca plătitoare de TVA care realizează importuri din ţări extracomunitare nu mai plătesc în vamă Taxa pe Valoarea Adăugată, aşa cum a fost până anul trecut.
Scutirea de la plată, în vamă, a TVA constituie o facilitate care va duce, implicit, la încurajarea investiţiilor străine. Până anul trecut, firmele plăteau în vamă TVA, sume care li se rambursau de către Ministerul Finanţelor Publice după depunerea decontului de TVA. Însă, în toată această perioadă, care putea să fie de până la câteva luni, banii firmei erau blocaţi.
Vor achita în continuare TVA-ul aferent importurilor din ţările extracomunitare acele persoane care nu sunt înregistrate ca plătitoare de TVA, întrucât sunt considerate consumatori finali.
Contribuabilii vor depune din acest an deconturi de TVA şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv pentru cele care includ achiziţiile de mijloacele de transport noi sau de produse accizabile. Modelul şi conţinutul formularelor "Decont de Taxă pe Valoarea Adăugată" şi "Decont special de Taxă pe Valoarea Adăugată" se află pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Adminstrare Fiscală.
Reguli noi pentru microîntreprinderi
Potrivit reglementărilor în domeniul Taxei pe Valoare Adăugată, ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, sfera operaţiunilor pentru care contribuabilii au obligaţia să depună decont special pe TVA a fost extinsă şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv cumpărările de mijloacele de transport noi sau de produse accizabile. Noile formulare vor fi utilizate odată cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2007. Microîntreprinderile vor plăti din acest an un impozit pe venit de 2%, faţă de 3% cât a fost în 2006. Această cota va creşte însă la 2,5%, respectiv 3%, în 2008 şi 2009. Comparativ cu anii precedenţi însă, microîntreprinderea nu va mai putea realiza venituri din consultanţă şi management mai mari de 50% din veniturile totale. Astfel, dacă în cursul anului fiscal curent, o întreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau depăsesc proporţia de 50% de venituri realizate din consultanţă sau management, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita a fost depăşită, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal.

Termenii comunitari, pe înţelesul românilor
Exporturile efectuate de firmele din România către statele membre se vor numi livrări intracomunitare. Scutirile de TVA pentru acestea se vor acorda dacă se dovedeşte că bunurile au fost transportate dintr-un stat membru într-altul, iar beneficiarul a transmis un cod valabil de TVA din alt stat membru.
Achiziţiile intracomunitare sunt importurile realizate de către firmele româneşti din state membre. Locul achiziţiei este întotdeauna în statul membru în care se încheie transportul. Pentru achiziţiile intracomunitare efectuate de firme româneşti înregistrate în scopuri de TVA nu se face plata efectivă a TVA, fiind aplicată "taxarea inversă", care se evidenţiază prin jurnelele specifice de TVA şi decontul de TVA.
Orice transport de bunuri între două ţări membre se va numi transport intracomunitar.Vor fi păstrate noţiunile de export şi import de bunuri doar în cazul acelor operaţiuni realizate cu ţări din exteriorul Uniunii Europene.
VIES (VAT International Exchange Systhem) reprezintă sistemul electronic, unic la nivelul UE, prin intermediul căruia va fi controlată mişcarea bunurilor între statele membre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite