Primul succes in piata obligatiunilor. Vor mai putea companiile romanesti sa conteze pe banii fondurilor de pensii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce marti a fost incheiata cu succes prima oferta de obligatiuni corporative facuta pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultimii sapte ani, piata ar putea sa primeasca o lovitura grea daca un proiect de modificare a unei norme emis de CSSPP va intra in vigoare in forma actuala. Norma ar urma sa restrictioneze investitiile fondurilor de pensii in companii fara investment grade, indiferent de numele acestora.

Putine companii romanesti sunt insa evaluate de marile agentii de rating. In plus, obtinerea unui calificativ de investment grade este cu atat mai dificila intr-o tara care de la startul crizei financiare si pana in 2011 nu a beneficiat de un asemenea rating.

GDF Suez Energy Romania (fostul Distrigaz Sud) este un exemplu de companie fara investment grade. Distribuitorul de gaze naturale a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 250 mil. lei (54,6 mil. euro) pe Bursa, ordinele de subscriere depasind oferta initiala. Oferta s-a incheiat pe 23 octombrie, aceasta reprezentand prima operatiune din 2008 si pana in prezent prin intermediul careia o companie privata a reusit sa atraga finantare de pe Bursa.

Citește mai multe pe wall-street.ro!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite