Primim sau nu statutul de economie de piata functionala?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maine este, pentru autoritatile de la Bucuresti, "ziua cea mai lunga" din acest an. Comisia Europeana va da publicitatii raportul de tara pentru Romania. Verdictul expertilor UE in ceea ce priveste

Maine este, pentru autoritatile de la Bucuresti, "ziua cea mai lunga" din acest an. Comisia Europeana va da publicitatii raportul de tara pentru Romania. Verdictul expertilor UE in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de integrare, in special cel referitor la statutul de economie de piata functionala, este crucial pentru calendarul aderarii. Un eventual esec in aceasta privinta sau o formulare ambigua, in genul celei din precedentul raport, ar pune in mare pericol chiar semnarea Tratatului de aderare, programata pentru 2005. Primim sau nu mult ravnitul statut, va fi acest lucru conditionat sau nu de noi masuri pe care trebuie sa le ia Executivul de la Bucuresti, ce slabiciuni ale economiei romanesti se vor regasi in analiza Comisiei Europene? Acestea sunt intrebarile la care am cautat raspuns impreuna cu analisti si specialisti in economie.
Daniel Daianu, profesor de economie:
"Raportul va face distinctia intre economia de piata si economia competitiva"
Parerea mea este ca vom primi statutul de economie de piata. De aceasta data, formularea nu va mai fi una plina de echivoc, precum cea din raportul de tara de anul trecut. Si asta pentru ca ar fi dificil pentru Comisia Europeana sa nu consemneze progresele din economia romaneasca. Expertii UE vor face insa dinstinctia pe care a facut-o dl. Jonathan Scheele, doar aparent neobisnuita, intre economia de piata si economia de piata competitiva. In acest context, raportul va semnala si slabiciunile, cum ar fi modul in care functioneaza institutiile, problema indisciplinei financiare, a deficitelor, precum si o anumita fragilitate a sistemului financiar, in ciuda consolidarii sistemului bancar. In alta ordine de idei, trebuie tinut cont ca acest raport vine intr-un anumit context. Anume, acela in care tarile ce au obtinut statutul de membru la 1 mai, aflate mult inaintea noastra, Cehia, Polonia, Ungaria se confrunta deja cu crize fiscale, bugetare. Exista, de asemenea, si o anumita teama a vechilor state membre, legata de efectele extinderii Uniunii Europene, cum ar fi, de exemplu, procesul de relocare a companiilor din cauza costului scazut al fortei de munca. Aceste temeri, nu lipsite de suport real, se vor regasi probabil implicit in limbajul raportului, in sensul ca reprezentantii UE vor fi mult mai severi in ceea ce priveste aplicarea stricta a acquis-ului comunitar.
Aurelian Dochia, analist:
Cred ca raportul va contine formula "economie functionala de piata"
Formula magica "economie functionala de piata" se va regasi in acest an in continutul raportului de tara privind Romania, este de parere Aurelian Dochia, analist economic. "Eu cred si sper ca anul acesta raportul va contine formula "economie functionala de piata", fara de care procesul de negociere s-ar putea bloca. In acest caz ar trebui sa asteptam anul viitor sa inchidem negocierile si, eventual, un nou raport de tara si nu vom putea semna acordul de aderare in 2005 impreuna cu Bulgaria. Fara indoiala ca vor fi facute observatii privitoare la neajunsurile existente si vor fi discutate si criteriile politice. Vor exista probabil atentionari adresate autoritatilor romane pentru continuarea reformelor", a declarat Aurelian Dochia. El a atras atentia asupra faptului ca obtinerea calificativului de economie functionala de piata nu inseamna rezolvarea automata a problemelor care exista in continuare in economia romaneasca.
Matei Paun, analist economic:
Da, intr-un limbaj cat mai diplomatic
Analistul economic Matei Paun este destul de sceptic in ceea ce priveste acordarea neconditionata pentru Romania a statutului de economie de piata functionala. "Acest raport va avea o componenta politica importanta si ca atare nu ma astept sa fie pur obiectiv, ci un raport cu un limbaj cat mai diplomatic (chiar daca vor fi si unele fraze mai incisive). O sa fie ceva asemanator faimoasei fraze de anul trecut: poate fi economie functionala de piata doar daca.... Nu cred ca o sa fie ceva negru pe alb", a declarat, pentru Adevarul, Matei Paun. El este de parere ca, obiectiv vorbind, nu s-au facut mari progrese structurale fata de anul trecut. "Nu cred ca refuzul Comisiei de anul trecut s-a bazat doar pe privatizari. Este vorba de probleme tratate cosmetic: coruptie, arierate, faliment. Un faliment prapadit nu inseamna ca legea falimentului functioneaza cum ar trebui. A trata astfel problemele cronice e ca si cum ai lua o aspirina, cand de fapt ai cancer", a mai spus Paun. Acesta se asteapta la un raspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, poate cu conditionalitati mai putine decat anul trecut, dar problemele structurale din 2003 raman in esenta aceleasi. "Ar fi o inconstienta din partea lor (n.r. - Comisiei Europene) sa ne acorde statutul de economie de piata functionala fara nici o retinere", a conchis Paun.
Bogdan Baltazar - presedintele CA al BRD SocGen:
"Acordarea statutului include o doza de bunavointa din partea oficialilor europeni"
Sper sa nu avem surprize odata cu publicarea "Raportului Comisiei Europene". Cred ca Romania va primi statutul de economie functionala de piata. Formularea va fi clara, si nu conditionata, ca anul trecut. Insa Romania nu este inca apta sa faca fata concurentei europene. Sper ca guvernul sa-si dea seama ca intr-o astfel de formulare va fi inclusa o doza de bunavointa datorata pozitiei geo-strategice si politice a Romaniei. Raportul trebuie interpretat sceptic. Exista inca problema arieratelor, a ajutoarelor de stat si tot alaiul de facilitati care se indreapta nu numai catre intreprinderile de stat, dar si catre intreprinderile privatizate in mod clientelar. Acest fenomen nu poate continua.
Radu Craciun, senior-analist ABN-Amro:
"Nici in alte state lucrurile nu mergeau perfect cand au obtinut statutul"
Eu cred ca o sa obtinem statutul, pentru ca miza este foarte mare. In caz contrar, ar insemna ca Romania sa nu adere la Uniune in 2007 si nu exista un asemenea semnal din partea Comisiei. Pe de alta parte, in ceea ce priveste formularea din raport, nu cred ca va fi varianta lunga "Romania are economie de piata functionala capabila sa faca fata presiunilor concurentiale". Se va mentiona doar ca Romania are economie de piata functionala, fara alte adaugiri, pentru ca trebuie transata aceasta problema. Trebuie spus, in acelasi timp, ca nici in statele foste candidate lucrurile nu mergeau perfect cand au obtinut statutul si s-au facut compromisuri. Din acest punct de vedere, nu ne deosebim de tarile sus-amintite. Ceea ce ne diferentiaza insa este timpul foarte scurt ramas pana la momentul aderarii. De aceea vor aparea remarci in chestiuni precum persistenta existentei subventiilor mai mult sau mai putin mascate, asupra mentinerii intreprinderilor cu pierderi, a rigiditatii sistemului juridic sau a insuficientei dezvoltari a pietei muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite