GALERIE FOTO Primele imagini cu centrala-gigant a Petrom, prima termocentrală privată din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a devenit în această lună producător de electricitate. Compania a început testele entralei de la Brazi şi a realizat deja primele livrări de electricitate în reţeaua naţională, a anunţat astăzi compania într-un comunicat.

Centrala va fi exploatată comercial în a doua parte a acestui an.

Aceasta este prima termocentrală privată din România şi totodată cea mai mare capacitate de producere a energiei care nu este în portofoliul statului.

Capacitatea centralei, de 860 de MW, o depăşeşte pe cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă, care are o putere instalată de 700 de MW.

Astfel, funcţionând la capacitate maximă, centrala de la Brazi va genera, anul viiitor, 10% din producţia de electricitate a ţării.

"În iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major în proiectul de construcţie al centralei. Parcurgem practic ultima etapă de teste, înainte de începerea exploatării comerciale a centralei. Este o realizare foarte importantă, având în vedere atât rolul pe care această centrală îl va juca pe piaţa de electricitate din România, cât şi faptul că este primul proiect de o asemenea anvergură din România, în ultimii 20 de ani", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie, citat în comunicat.

Construcţia centralei a început în 2008 şi a necesitat peste 500 de milioane de euro.

Acesta nu este singurul proiect de producţie a energiei electrice pe care îl dezvoltă Petrom. Compania construieşte un parc eolian în Dobrogea, la Dorobanţu, de 50 de MW, care va fi gata de asemenea până la finele acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite