Primele fonduri europene pentru marea industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele 13 contracte pentru accesarea fondurilor europene destinate întreprinderilor mari din cadrul Programului Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice” au fost semnate astăzi la Ministerul Economiei, în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului de resort, Adriean Videanu.

Cele 13 contracte de finanţare au o valoare totală de peste 131,5 milioane de lei (circa 32 de milioane de euro) şi fac parte din primul apel de proiecte de acest tip, lansat în 2008, cu o valoare totală de 215 milioane de lei (57,4 milioane de euro, la acea dată).

În cadrul acestui apel au fost depuse 123 de proiecte, din care 28 au fost aprobate. Datorită numărului mare de proiecte, bugetul total a fost majorat până la suma de 235,3 milioane de lei.

Ieri a fost lansată şi a doua cerere de proiecte pentru aceast an, pentru care bugetul este de 450 de milioane de lei. „Termenul de depunere a proiectelor este 31 mai 2010. Noul apel cuprinde toată suma până în 2013“, a declarat Videanu.

La rândul său, premierul Emil Boc a arătat că, alături de investiţiile publice în infrastructură, accesarea fondurilor europene este prioritară în vederea relansării economice a României, în condiţiile în care acest proces creează locuri de muncă.

"Doar cei care nu muncesc nu depun proiecte"

Cel mai mare punctaj din cele 28 de proiecte aprobate a fost obţinut de Popeci Utilaj Greu din Craiova, care a primit fonduri nerambursabile de 18,4 milioane de lei pentru modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie (achiziţionarea a 71 utilaje moderne, 344 aparate de măsură şi control, 8 instalaţii pentru protecţia mediului şi pentru producerea apei calde, 17 instalaţii de modernizare a unor echipamente şi licenţă soft pentru aplicaţiile numerice şi 810 accesorii).

„Programul total de investiţii pe care îl avem se ridică la 15-20 de milioane de euro şi ne va permite dublarea capacităţi de producţie. Vrem să accesăm şi alte fonduri europene în acest sens“, a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Popeci, proprietarul companiei.

"Doar cei care nu cred şi nu muncesc nu depun proiecte pentru obţinerea acestor bani", consideră el.

Industriaşul arătat că numărul angajaţilor săi va creşte cu 200, de la 600 în prezent.

Din producţia companiei, 90% ia drumul exportului, în principal în Germania, către companii mari, precum Siemens, Caterpilar, SMS Meer, iar printre noile contracte se numără livrarea de rulmenţi pentru turbine eoliene şi de utilaje pentru noul model de aeronavă Airbus.

„Anul trecut, afacerile ne-au scăzut cu 20%, la circa 400.000 de lei, dar şi preţurile materialelor au scăzut cu 50%. Pentru acest an estimăm o revenire la nivelul din 2008“, a mai spus Popeci.

Proiectul prevede creşterea cifrei de afaceri a companiei cu peste 10% în următorii cinci ani (cu 65,77% după cei trei ani de implementare faţă de exerciţiul financiar din 2007 şi cu 103,01% după cinci ani de la finalizarea proiectului, comparativ cu bilanţul din 2007), precum şi creşterea exporturilor cu 15% după implementare şi cu 20% în cinci ani de la finalizarea proiectului.

“A fost un proiect complex. Relaţia cu Autoritatea de Management a decurs foarte fluent. Singurul inconvenient a fost cel legat de perioada de evaluare destul de lungă de un an. Sperăm ca anul acesta, la noul apel de proiecte, lucrurile să se îmbunătăţeasca din acest punct de vedere“, a spus, la rândul său, Laura Rădulescu, coordonator de proiecte în cadrul Initial Advisory, firma de consultanţă care a realizat acest proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite