Primele facturi fără subvenţii la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această lună, românii primesc primele facturi la energia termică fără subvenţiile de la bugetul de stat. În unele cazuri, nota de plată s-a dublat faţă de luna precedentă.

În această vară, la solicitarea FMI, Guvernul a renunţat să mai subvenţioneze de la bugetul de stat tarifele la energia termică pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat. Primele efecte au început să se vadă în aceste zile, când românii au primit facturile pentru luna precedentă, noiembrie fiind prima lună friguroasă când CET-urile au început livrarea de agent termic.

Astfel, în unele cazuri, în Bucureşti, locuitorii unor blocuri neizolate termic au avut un şoc când au descoperit faptul că factura la întreţinere este mai mult decât dublă faţă de luna anterioară. Spre exemplu, pentru un apartament de două camere într-un astfel de bloc din Drumul Taberei, Angelica C. plăteşte pentru luna noiembrie 230 de lei, în condiţiile în care, până atunci, factura nu depăşea 100 de lei.

Izolarea termică, salvarea facturilor

Lucrurile stau mult mai bine în blocurile izolate termic. Adrian I., care locuieşte într-o garsonieră din cartierul Militari, plăteşte acum 209 lei, faţă de 160 de lei cât a fost factura anterioară. Potrivit specialiştilor, o bună izolare a locuinţei poate duce la o scădere de chiar 40% a consumului de energie.

Directorul RADET Bucureşti, Mihai Becheanu, a avertizat încă de acum o lună că factura la căldură pentru un apartament de două camere va fi în jur de 200 de lei, în plus cu circa 15-25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Când iarna devine ca vara în facturi

Astfel, fără subvenţii, încălzirea pe gaze devine în această iarnă mai ieftină decât cea în sistem centralizat. La un apartament de bloc de două camere, factura la gaze este în jur de 80 - 100 de lei. Totuşi, specialiştii spun că este doar o situaţie temporară, pentru că, pe termen lung, preţul gazelor are un trend crescător.

La casă, însă, factura la gaze în timpul iernii poate depăşi 400 de lei.

Pe de altă parte, din acest an, asociaţiile de proprietari pot opta pentru un nou sistem, cel de tip abonament, adică facturi liniare pe tot parcursul anului. Se evită astfel vârfurile din timpul iernii, când temperaturile scad şi consumul este mare. Practic, este estimat un consum mediu, iar factura pe un an este împărţită în mod egal la 12 luni.

Asociaţia de proprietari din care face parte Paul S., care locuieşte într-un bloc construit în 2010, a ales un astfel de sistem de plată a facturilor. El locuieşte într-un apartament de două camere, dar blocul are centrală proprie pe gaze.

„Vara trecută, am convenit să plătim 250 de lei în fiecare lună, faţă de 150 de lei, cât era întreţinerea la acel moment. În noiembrie, odată cu venirea frigului, am plătit 270 de lei şi aşa vom plăti până vara viitoare, când vom face o regularizare şi vom decide dacă rămânem în acest sistem", ne-a declarat el.

Doar cei cu venituri mici mai sunt subvenţionaţi

Până în această vară, bugetul de stat asigura 45% din cheltuielile CET-urilor cu achiziţia combustibilului. Odată cu eliminarea acestor subvenţii, Guvernul a majorat plafonul până la care acordă ajutoare sociale directe, prin intermediul Minsterului Muncii, la 786 de lei pe lună pe membru de familie, de la 615 lei. Totodată, legislaţia din domeniu obligă primăriile să suporte cel puţin 10% din preţul energiei termice.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în primele nouă luni ale acestui an s-au debranşat de la sistemul centralizat 39.973 de apartamente, iar în sistem au rămas 1.515.208 de apartamente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite