Primele dividende în RON, praf în ochii micilor acţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, societăţile listate la Bursa de Valori anunţă dividendele pe anul financiar 2005 pentru prima oară exprimate în RON. Din păcate, în cele mai multe cazuri dividendele

În această perioadă, societăţile listate la Bursa de Valori anunţă dividendele pe anul financiar 2005 pentru prima oară exprimate în RON. Din păcate, în cele mai multe cazuri dividendele sunt zero sau reprezintă sume atât de mici, încât micii acţionari nici nu se vor obosi să le mai ridice: cheltuiala cu transportul în comun ar fi mai mare decât suma astfel încasată.

Dacă mai adăugăm şi "amănuntul" că impozitul pe dividende a crescut la 16%, putem spune că generoasa idee de a împărţi profitul cu acţionarii a fost compromisă şi în acest an. O posibilă explicaţie ar fi aceea că, din cauza condiţiilor vitrege (mai ales din punct de vedere fiscal) în care îşi desfăşoară activitatea cele mai multe dintre firmele româneşti, analiştii şi experţii financiari le-au recomandat managerilor să păstreze profiturile în firmă, adică să nu acorde dividende.
Aşa se face că, faţă de imaginea de vedetă a economiei naţionale, vânturată de marile companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, realitatea din portofelele celor care au crezut sincer în performanţele economice ale respectivelor firme s-a dovedit a fi mai puţin favorabilă.

Câteva zecimale după zero
Cu o singură excepţie, sumele acordate ca dividende pe acţiune reprezintă subunităţi ale leului nou, echivalente ale sutelor sau zecilor de lei vechi. Bineînţeles, cei care resimt direct această stare de fapt sunt în primul rând "cuponarii", care deţin pachete de câteva zeci de acţiuni. Văzând care este suma pe care ar avea-o de încasat drept dividend pe 2005, mulţi dintre ei nici nu s-au mai deplasat până la Registrul acţionarilor ori până la bancă pentru a-şi ridica banii. "Cât dădeam pe tramvai ori pe autobuz, atât aş fi luat de pe urma acţiunilor ăstora, că mai bine le vindeam şi scăpam de batjocura asta", ne-a mărturisit, cu năduf, unul dintre beneficiarii "programului de privatizare în masă".

Motive invocate pentru neacordarea de dividende:
* pierderi financiare
* reevaluarea activelor în valută
* adoptarea pentru prima dată a Standardelor Internaţionale de Contabilitate
* majorări de capital
* constituirea de diverse fonduri - de dezvoltare, de rezervă, de participare a salariaţilor la profit, la dispoziţia societăţii, la dispoziţia directorului general

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite