Primele certificate verzi la Bursa din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii, dar mai ales speculatorii activi pe Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri (BMFM) Sibiu pot tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră (aşa-numitele „certificate verzi“). Ieri, pe platforma BMFM au avut loc primele tranzacţii de acest fel, respectiv 4.400 de tone de dioxid de carbon la un preţ de 53 lei/tonă.

„Nu ştim să spunem cine sunt cumpărătorii sau vânzătorii acestor certificate. Întreaga operaţiune s-a derulat prin Delta Valori Mobiliare. Acestea sunt primele certificate de emisii de gaze tranzacţionate de la clasificarea lor ca valori mobiliare şi eliminarea TVA“, a declarat Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei de la Sibiu, citat de agenţiile de presă. El a arătat că aceste certificate „tind să se internaţionalizeze, am avut până acum cel puţin 15
intermediari din afara ţării care s-au interesat de astfel de certificate“.
Certificatele verzi sunt emise în baza sistemului Uniunii Europene de tranzacţionare a emisiilor de gaze cu efect de seră - unul din pilonii politicii Uniunii Europene privind schimbările climatice şi reducerea poluării.
În februarie 2010, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră ca valori mobiliare ce pot fi tranzacţionate direct pe pieţele de capital, la aproape un an după prima autorizare.
Prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii financiare având ca obiect certificatele verzi se pot desfăşura exclusiv
prin brokeri autorizaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite