Primele capacitati private de producere a energiei electrice si termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De curand, a avut loc la sediul Ministerului Economiei si Comertului semnarea unui memorandum de intelegere intre consortiul format din firmele Bateman Group - Israel si Domberger Somogin si

De curand, a avut loc la sediul Ministerului Economiei si Comertului semnarea unui memorandum de intelegere intre consortiul format din firmele Bateman Group - Israel si Domberger Somogin si Electrowatt/Ekono - Elvetia si SC Electrocentrale SA privind construirea in green-field a doua noi capacitati, la CTE Iernut, cu o putere de 400 MW si respectiv CET Bucuresti Sud, cu o putere de 223 MW. La semnarea memorandumului au participat Dan Ioan Popescu, ministru de stat, Joseph Domberger, presedintele delegat al Somogin, si Shaul Morgenstern, director in cadrul firmei Bateman. Consortiul extern va veni cu know-how si finantare, iar Electrocentrale Bucuresti va contribui cu terenurile de amplasare si o serie de utilitati. Capitalul necesar se va asigura integral de consortiul de investitori - 30% din surse proprii si 70% din credite. Investitiile se vor ridica la 300 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro pentru Iernut si 120 de milioane de euro pentru Electrocentrale Bucuresti. La sfarsitul lui 2004 va incepe investitia cu finalizare in 2007. Costurile de producere a energiei electrice si termice se vor diminua la nivelul acestor doua noi capacitati cu circa 20-25%. Ceea ce este foarte important este faptul ca cele doua noi capacitati reprezinta primele investitii in green field in domeniul producerii energiei electrice.
Investitiile - demarate in 2004
Dan Ioan Popescu, ministru de stat, ministrul Economiei si Comertului
"In septembrie 2003, s-au facut anunturile privind atragerea de parteneri strategici pentru realizarea unor capacitati energetice in sistemul green-field. In urma unei licitatii internationale, unde au fost foarte multe oferte, consortiul format din firmele Bateman Group - Israel si Domberger Somogin si Electrowatt/Ekono - Elvetia a fost selectionat pentru realizarea a doua grupuri noi, folosind drept combustibil gazele naturale. Un grup prin condensatie cu dublu circuit combinat de generare de energie electrica de 400 MW urmeaza sa se realizeze la centrala de la Iernut si la Ludus, iar un al doilea grup, in cogenerare pentru energie electrica si termica de 223 MW, urmeaza sa se realizeze pe amplasamentul disponibil de la CET Bucuresti Sud. Nu vreau sa intru in declaratii politice sau cu conotatie politica, dar sunt cunoscute eforturile care au fost si sunt facute pentru atragerea de investitii private, inclusiv in centralele de la Bucuresti. Aceste investitii sunt foarte importante pentru ca este pentru prima data dupa 1989 cand exista investitii private de asemenea dimensiune in sistemul energetic. Sunt primele investitii private in sistemul green-field. Acest lucru a fost posibil datorita restructurarii si reformelor care s-au produs in sistemul energetic in ultimii trei ani. A trebuit sa demonstram ca avem o piata competitiva, a trebuit sa demonstram ca avem o stabilitate legislativa, a trebuit sa demonstram ca avem conditii pentru a putea sa se realizeze asemenea investitii. De asemenea, ca autoritatile de reglementare in domeniu functioneaza asa cum functioneaza in toata Europa".
Cine sunt partenerii? "Grupul Bateman din Israel are o cifra de afaceri anuala de circa 3 miliarde de dolari. Societatea a mai participat la realizarea a 11 proiecte asemanatoare cu acesta din Romania, in Marea Britanie, in Italia, in Statele Unite, in Mexic si Brazilia. Domberger Group este o societate elvetiana implicata in dezvoltarea de proiecte cu activitate in Europa si in Statele Unite, iar Electrowatt/Ekono, extrem de puternic, cu o experienta deosebita in servicii de inginerie. A realizat peste 20 de proiecte, mai exact 22 de proiecte de acelasi gen, in diverse tari din lume - Spania, Elvetia, Portugalia, Argentina, Mexic, Thailanda". Ce se va realiza la noile grupuri Electrocentrale Bucuresti si Iernut? "In primul rand, avem o crestere puternica a randamentului de exploatare fata de cele existente. Daca, in momentul actual, grupurile vechi merg cu un randament de 30-35%, noile grupuri vor functiona la randamente cuprinse intre 50% si 55%. In acelasi timp, componentele de mediu care vor juca un rol fundamental in cadrul Uniunii Europene vor fi respectate prin noile capacitati, prin noile investitii realizate. Cum se vor realiza aceste investitii? Se vor inregistra doua societati noi private, pe cele doua amplasamente, de tip I.E.P., deci producator independent de energie, in care actionari vor fi consortiul de firme mentionat, si care asigura intregul capital necesar pentru aceste investitii, si Electrocentrale Bucuresti SA, care va contribui in special cu terenuri de amplasare si o serie de utilitati. Capitalul necesar noilor lucrari de investitii este de circa 300 de milioane de euro, din care 180 de milioane la Iernut si 120 de milioane la Bucuresti Sud. Acest capital va fi asigurat integral de partenerii nostri de afacere. Statul nu ofera garantii de stat sau alt gen de garantii suplimentare". Ce urmeaza? "In continuare urmeaza realizarea si definitivarea studiului de fezabilitate pana la 30 octombrie in acest an. Apoi, va urma negocierea contractului de asociere dintre consortiu si Electrocentrale SA si inregistrarea noilor societati de tip I.E.P., autorizarea lor de catre autoritatea de reglementare in domeniu si inceperea investitiilor. Am convenit, cu partenerii nostri, pentru ca noi ii consideram parteneri de afaceri in aceste investitii majore pentru energetica romaneasca, sa grabim aceste etape, sa incercam sa le scurtam, dar sa le tratam cu maxima seriozitate, pentru ca asezam societati pentru urmatorii 20-30 de ani in energetica romaneasca, astfel incat aceste investitii sa poata fi pornite pana la sfarsitul anului."
Somogin - raspunderea financiara
Joseph H. Domberger, presedintele delegat al SOMOGIN
"Acesta este un moment foarte important cu care suntem confruntati dupa o perioada indelungata de negocieri, de munca si de eforturi, in urma carora am putut semna Memorandumul de intelegere cu ELCEN. Reprezentam aici doua grupuri, BATEMAN si SOMOGIN. In acest consortiu, BATEMAN vine cu partea de energie, petrol, de produse chimice, de carbune, iar SOMOGIN vine din partea afacerilor imobiliare, a constructiilor si din partea finantelor. Datorita acestui lucru, avem ca partener tehnic compania Electrowatt, care este considerata cea mai importanta companie tehnica, specializata in electrocentrale, din Elvetia. Am muncit mult la aceste proiecte, am negociat din greu, si desi, trebuie sa spun, a fost o lupta dura, a fost cinstita. Aceasta licitatie a fost efectuata conform ultimelor reguli ale comunitatii europene si, desi negocierile au fost dificile, ele au fost corecte. Oricum, in acest proiect de investitii in green field, SOMOGIN duce povara finantarii. Noi asteptam ajutorul guvernului, dar nu din punct de vedere financiar, ci practic, ajutor fara de care nu ne-am putea descurca".
Know-how extern, specialisti interni
Shaul Morgenstern, director Bateman
"Suntem foarte fericiti sa reprezentam astazi, aici, consortiul BATEMAN-DOMBERGER, care a fost "provocat" de guvern sa implementeze cele doua proiecte referitoare la capacitatile din Iernut si Bucuresti Sud. Trebuie sa recunosc ca am muncit foarte mult in ultimul an, a fost o concurenta foarte dura, dar transparenta. Apreciem foarte mult increderea pe care Ministerul Economiei si Comertului si Electrocentrale Bucuresti ne-a aratat-o, incredintandu-ne acest proiect. De aceea, doresc sa subliniez ca vom face tot ceea ce putem pentru a sustine increderea acordata, sa implementam cele mai noi tehnologii din domeniu, de cea mai mare eficienta si care sa fie in deplina conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, referitoare la mediu si la poluare. Datorita eficientei inalte am reusit sa protejam gazul natural, care este ars in cele doua capacitati electrocentrale, care vor functiona intr-un modus operandi foarte lent si fara nici un fel de probleme. Suntem foarte mandri sa cooperam cu ELCEN, cu conducerea acesteia si noi credem ca aceasta cooperare va constitui baza succesului nostru, care este dorit de catre toate partile implicate. Noile capacitati vor crea noi locuri de munca si vor imbunatati astfel conditiile de munca ale populatiei locale si calitatea vietii in general. Consideram ca Romania trece printr-o perioada de tranzitie, dar obstacolele sunt normale. Noi suntem mai mult decat multumiti si fericiti sa fim o parte din aceasta perioada de tranzitie si acesta este obiectivul principal al activitatii noastre de afaceri din Romania. Avem un birou in Bucuresti si vom incerca sa optimizam utilizarea talentelor si capacitatilor si a organizatiilor locale pentru a crea cel mai bun proiect care a fost realizat vreodata in Romania pana acum. As vrea sa va spun ca sunt extrem de placut impresionat ca am ajuns la aceasta piatra de hotar, importanta, in care vom reusi sa facem proiecte in Romania, aducand tehnologia de afara, finantarea de afara si vom utiliza capacitatile spirituale si mentale ale populatiei locale combinate cu ceea ce vom aduce de afara".

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite